ads

Selasa, 18 Disember 2012

03 di chiku - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di chiku - Google Blog Search


Lembaran Sebuah Kehidupan: Singapore - 1 day trip

Posted: 17 Dec 2012 01:04 AM PST


Actually i am too excited to write about the craft class that i went last Saturday. tetapi entri melawat Singapore sejemput masa cuma belum  tulis ey.. 
Pada suatu hari, omma dan appa plan mahu ke Singapura menaiki Neo hensem saya. Plannya adalah, mereka akan drive ke sana. TIba-tiba pada suatu hari, omma sms - 'Nak ikut p Singapore tak?'  Tarikh omma men-sms saya adalah, pada esoknya passport saya tamat tempoh. Maka dipadamkan niat nak pegi Universal Studio konon. Pada hari ibu bapa sepatutnya berangkat ke Singapore, hari mereka tiba di rumah, didapati appa dalam keadaan ini. 
Maka terus terimbau kenangan lama, di mana sewaktu kecilku, dijagakan diri ini, luka yang dirawat, dibawa ke klinik, disapukan minyak, susah payah mereka membesarkan dan menyekolahkan saya, maka tidak sampailah hati ini membiarkan dirimu pergi begitu sahaja. I said to them- if daddy n mommy nak tunggu, saya pergi Pejabat Kadi mintak mereka nikahkan saya sekarang.. Tiba-tiba guruh berdentum. Tolong jangan mereka sangatlah hishhh...
Orait, i say to my parents, if diorang sanggup tunggu pagi Sabtu itu, saya renew passport dahulu. sekejap aje. dalam sejam dua siaplah. Hew hew... Maka mereka pun suka kerana nanti ada driver. 
Esoknya pagi-pagi dah pegi Jabatan Imigresen, orang dah beratur panjang giler. Apsal semua orang nak buat possport time ni? Apsal semua orang macam kaya sangat pergi jalan-jalan oversea ni? (tak puas hati) Kedai amek gambar passport semua bukak awal-awal pagi itu kerana rejeki mereka lah. mereka tau ada orang last minit macam saya nak buat passport, kalau tak bukak kedai rugilah. So dont worry to all last miniters, Kasik RM12, dapat gambar 4 keping, borang diorang isikan, ic pun mereka fotostatkan. Siap! Pergi beratur panjang-panjang kat jabatan imigresen.
Lihat ramai orang sungguh ni. 4 jam baru setel. Appa kata... "hang kata sat sajaaa...". I counter back kata "Mana nak tau ghamai mcm ni..." Kahkahkahkah... Ala... appa ngn omma balik umah pun. Diri ini ditinggalkan kesepian aje menantikan passport ittew siap berseorangan diri... T__T
For everybody's info, Jabatan Imigresen dibuka sehingga jam 10 malam sempena dengan cuti sekolah. See.. sangat bagus kakitangan kerajaan Malaysia kita ini. Sanggup bekerja lebih masa supaya rakyat Malaysia dapat berjoli katak di luar negara. I say you, sapa nak renew/buat passport, better pegi petang, sebab by the time passport saya dah nak siap, orang dah tak ramai. Siapa yang datang kemudian macam tak perlu tunggu lama sangat. 
Passport siap, dan ZASSSSS~~ terus ke Singapore. gile hebat terus siap passport, terus pegi oversea on the same day. Kahkahkah...
Daddy bilang suruh saya rehat dulu. Maka dia drive hingga manatah, jalan jem gile, bumper to bumper tapi tak tau  kenapa. I is tido di belakang. 
Sampai kat manatah, appa dah tak larat, maka driver gagah take over. Jumpa pak ngah n mak ngah kat R&R Gelang Patah. Agak cool jugak R & R ni. design dia lain skit. Tak ramai yang lepak situ, so at the time kitorang makan and minum-minum tu adalah waktu yang selesa. 
dalam toilet pun mesti boley..



I drove all the way to Singapore. Oleh kerana bawa kereta masuk Singapore, make sure you bawak you punya kereta insurance policy dan juga geran. Mereka nak tengok aje. We pas the border line, give the pasport to be stamp and lepas tu kena beli Autopass sebanyak $10 Sing dolar. harga kad $7 dolar, harga kredit dalam kad $3 dolar. Autopass adalah wajib di Singapore. nak topap, boleh topap di mana-mana stesyen MRT. 
Malam itu, sempat singgah sebentar di rumah Pak Su untuk melihat dan menjenguk nenek di sana. 
saya dah serabut alam dah masa ni..

Antara saudara yang ada di sana...
Balik tidur rumah Pak Ngah, terus tumbang sampai besok pagi. Pak Ngah nak ajak meronggeng tengah-tengah malam pun i dah tak larat. ZZZZzzzzzz

Blog Felda: felda <b>chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Dec 2012 12:00 AM PST

Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Sep 2012 12:00 AM PDT

    Leave a Reply

    Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

    Posted: 09 Sep 2012 09:06 AM PDT

      Leave a Reply

      Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

      Posted: 13 Jul 2012 12:00 AM PDT

        Leave a Reply

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 13 Jul 2012 09:05 AM PDT

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 18 Jun 2012 09:13 AM PDT

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 08 Apr 2012 12:00 AM PDT

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 08 Apr 2012 12:00 AM PDT


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 08 Apr 2012 09:24 AM PDT


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 07 Apr 2012 09:39 AM PDT


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        [unable to retrieve full-text content]Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) atau nama ringkasnya SK Sri Chiku (2), merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Felda Chiku 2. Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) memiliki 108 pelajar lelaki ...

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST

        [unable to retrieve full-text content]Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search. Posted: 28 Jan 2012 12:00 AM PST. Xpdc ke Felda Chiku Gua Musang bahagian 1. Kali ini penceritaan agak panjang dan saya terpaksa bahagikan kepada 2 bahagian. Part 1 and part 2.

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        KOLEKSI LENCANA SEKOLAH ABAH: Lencana Sekolah / School <b>...</b>

        Posted: 26 Feb 2012 05:29 AM PST

        Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) atau nama ringkasnya SK Sri Chiku (2), merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Felda Chiku 2.
        Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) memiliki 108 pelajar lelaki dan 131 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 239 orang. Ia mempunyai seramai 24 orang guru.2009

        Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2)
        Felda Chiku 2
        18300, Gua Musang
        Kelantan, Malaysia


        Telefon = 6099284230
        Fax = 6099284231

        # Lencana ini merupakan sumbangan daripada pihak admin fb dari Sekolah Kebangsaan Sri Chiku 2, Gua Musang , Kelantan.

        # Diterima oleh KOLEKSI LENCANA SEKOLAH ABAH pada 20 Feb 2012.

        # Jutaan terima kasih  diatas sumbangan ini. 

        # Sumbangan lencana ini adalah hasil daripada maklumbalas pihak sekolah di Facebook Koleksi Lencana Sekolah..

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        KOLEKSI LENCANA SEKOLAH ABAH: Lencana Sekolah / School <b>...</b>

        Posted: 26 Feb 2012 05:29 AM PST

        Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) atau nama ringkasnya SK Sri Chiku (2), merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Felda Chiku 2.
        Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) memiliki 108 pelajar lelaki dan 131 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 239 orang. Ia mempunyai seramai 24 orang guru.2009

        Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2)
        Felda Chiku 2
        18300, Gua Musang
        Kelantan, Malaysia


        Telefon = 6099284230
        Fax = 6099284231

        # Lencana ini merupakan sumbangan daripada pihak admin fb dari Sekolah Kebangsaan Sri Chiku 2, Gua Musang , Kelantan.

        # Diterima oleh KOLEKSI LENCANA SEKOLAH ABAH pada 20 Feb 2012.

        # Jutaan terima kasih  diatas sumbangan ini. 

        # Sumbangan lencana ini adalah hasil daripada maklumbalas pihak sekolah di Facebook Koleksi Lencana Sekolah..

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST

        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        Blog Felda: <b>felda chiku</b> - Google Blog Search

        Posted: 26 Feb 2012 12:00 AM PST


        KOLEKSI LENCANA SEKOLAH ABAH: Lencana Sekolah / School <b>...</b>

        Posted: 26 Feb 2012 05:29 AM PST

        Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) atau nama ringkasnya SK Sri Chiku (2), merupakan sebuah Sekolah kebangsaan yang terletak di Felda Chiku 2.
        Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2) memiliki 108 pelajar lelaki dan 131 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 239 orang. Ia mempunyai seramai 24 orang guru.2009

        Sekolah Kebangsaan Sri Chiku (2)
        Felda Chiku 2
        18300, Gua Musang
        Kelantan, Malaysia


        Telefon = 6099284230
        Fax = 6099284231

        # Lencana ini merupakan sumbangan daripada pihak admin fb dari Sekolah Kebangsaan Sri Chiku 2, Gua Musang , Kelantan.

        # Diterima oleh KOLEKSI LENCANA SEKOLAH ABAH pada 20 Feb 2012.

        # Jutaan terima kasih  diatas sumbangan ini. 

        # Sumbangan lencana ini adalah hasil daripada maklumbalas pihak sekolah di Facebook Koleksi Lencana Sekolah..

        03 di manek urai - Google Blog Search

        0 ulasan
        URL Sumber Asal :-

        03 di manek urai - Google Blog Search


        Manek Urai - Strategi jijik UBN <b>di manek urai</b> - kedai kopi tepi masjid

        Posted: 08 Jul 2009 02:45 AM PDT

        KUALA KRAI [4.47 pm] - Nampaknya, UMNO kini semakin terdesak dan gusar dengan kekuatan PAS mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri N41 Manek Urai dalam pilihan raya kecil itu 14 Julai ini. Berbagai tipu helah dan strategi yang telah mereka lakukan untuk tujuan mempengaruhi pemikiran rakyat supaya menyokong BN. Difahamkan, antara langkah paling kritikal yang dilakukan oleh UMNO ialah dengan menempatkan Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) yang dipercayai adalah anggota Cawangan Khas PDRM (SB). Sumber menyatakan lebih 500 SB yang menyamar sebagai Guru Sandaran telah ditempatkan dibeberapa buah sekolah yang terletak dalam kawasan peti undi panas UMNO. Tujuannya tidak lain tidak bukan untuk menjalankan propaganda bagi pihak UMNO-BN bagi mempengaruhi pengundi-pengundi di kawasan tersebut supaya menyokong BN. Anggota-anggota SB yang mengambil peranan sebagai pengajar di beberapa sekolah di Dewan Undangan Negeri Manek Urai dipercayai sudahpun menjalankan kerja kotor mereka bagi pihak BN sejak sebulan lalu iaitu lama sebelum hari penamaaan calon. "Anggota SB yang berpura-pura bertugas sebagai guru sandaran ini antara lain akan cuba menyelitkan unsur-unsur propaganda Umno dan BN semasa lepak sambil minum di kedai-kedai kopi bersama masyarakat tempatan." Mereka ini ditempatkan di sekolah-sekolah di Manek Urai di mana BN dijangka akan menghadapi tentangan sengit daripada calon Pas dan kerana itu anggota-anggota SB ini dikerahkan untuk memastikan BN menang," kata sumber kepada PDO. Sumber juga menyatakan anggota SB bukan sahaja menyamar sebagai Guru Sandaran tetapi juga menyelinap masuk ke Manek Urai dalam pelbagai peranan dan fungsi. Antara yang dikenal pasti ialah sebagai penoreh getah, peniaga ikan, nelayan, petani, pekerja Majlis Daerah Kuala Krai dan lain-lain agensi kerajaan. "Mereka ini menyamar dalam pelbagai bentuk pekerjaan bagi mendapat maklumat dan mempengaruhi pemikiran rakyat tempatan supaya membenci Pas. Mereka ini akan hilang dari Manek Urai sejurus selepas pilihan raya," kata salah seorang penduduk yang ditemui.

        [Apakah ini satu strategi licik yang dilakukan oleh Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin yang juga merupakan Menteri Pelajaran dan Pengarah Pilihanraya BN di Manek Urai. Menggunakan guru untuk meracuni pemikiran rakyat adalah satu langkah "bijak" yang tidak sepatutnya berlaku sebenarnya. Tindakan menggunakan SB untuk menyamar sebagai Guru Sandaran adalah langkah yang cukup memalukan buat "parti kerajaan" seperti UMNO. Maka itulah, rakyat di Manek Urai perlu berhati-hati dengan pengaruh puak-puak ini. Janganlah menjadikan kuasa untuk melakukan apa sahaja. Kemenangan yang diharapkan oleh UMNO dan BN kini menyebabkan mereka terpaksa melakukan apa sahaja. Justeru itu, rakyat perlulah bijak menilai setiap apa yang dilakukan ini].

        sumber :pahang daily
        akira8047
        kedaikopitepimasjid

        03 di rantau panjang - Google Blog Search

        0 ulasan
        URL Sumber Asal :-

        03 di rantau panjang - Google Blog Search


        Zon Bebas Cukai <b>Rantau Panjang</b> - Hikayat Budak Pening

        Posted: 10 Dec 2012 01:21 AM PST

        kata orang, tak sah kalau datang kelantan kalau tak singgah shopping di Zon Bebas Cukai Rantau Panjang, di negeri kelantan ni. (okay, aku tipu. bukan orang yang kata, tapi aku pandai-pandai je kata sendiri). tapi aku rasa, memang betul pon statement tu. kalau di kawasan utara, tempat yang hampir sama dengan Zon Bebas Cukai Rantau Panjang ni selalunya di Padang Besar atau wang kelian di Perlis. kawasan yang kononnya murah dengan barangan-barangan siam. maklumlah, area sempadan.

        Zon Bebas Cukai Rantau Panjang terletak di area Rantau Panjang (of course la), bersempadan dengan thailand melalui sungai golok. (coordinate :   6° 1'4.55"N 101°58'24.92"E)

        first time aku ke Zon Bebas Cukai Rantau Panjang ni, aku pergi dengan 'geng lelaki'. so, kalau budak lelaki ke Zon Bebas Cukai Rantau Panjang ni, selalunya, diorang cari jersi bola. (yup, "diorang" sebab aku tak termasuk - aku budak tak minat bola)

        maka, berpeleseranlah kami sehari suntuk di Zon Bebas Cukai Rantau Panjang tu untuk mencari jersi bola yang paling tinggi kualitinya dengan harga yang termurah. ada yang beli jersi Manchester United, Real Madrid, dan sebagainya. manakala aku cuma masuk tengok saja.

        sampai lah dah nak balik, satu-satunya barang yang aku beli di Zon Bebas Cukai Rantau Panjang ni hanyalah satay ikan yang dibakar, macam yang orang siam selalu jual dengan bawak moto tu.

        kali kedua aku ke Zon Bebas Cukai Rantau Panjang, kebanyakan dari kami adalah budak perempuan. kalau budak lelaki cari jersi, budak perempuan sibuk belek tudung dan teddy bear. sampai masa nak balik, penuh kereta dengan tedy bear.
        seperti biasa, aku cuma window shopping saja. tak ada benda pun yang berjaya menarik perhatian aku. sebenarnya, memang ada benda yang aku cari di situ. sebab ada orang kata, kat sini ada jual barang-barang spare part racing motosikal dari siam. kata orang, "barang" siam power2. tapi aku tak jumpa kedainya pun.

        mungkin lain kali....  

        maa'ssalamah,

        03 di ketereh - Google Blog Search

        0 ulasan
        URL Sumber Asal :-

        03 di ketereh - Google Blog Search


        (JKP) Zon 4 MDKPI - Majlis Daerah <b>Ketereh</b>

        Posted: 28 Mar 2011 11:42 PM PDT

        Majlis Pelancaran Dan Perasmian Jawatankuasa Penduduk (JKP) Zon 4 Majlis Daerah Ketereh telah diadakan pada 21 RabiulAkhir 1432H bersamaan 26 Mac 2011 di Taman Anggerik, Kok Lanas. Majlis ini telah dirasmikan oleh Yang DiPertua Majlis Daerah Ketereh Perbandaran Islam YM. Tengku Azmi bin Tengku Jaafar.  Turut hadir di majlis ini ialah Setiausaha Majlis Daerah Ketereh, Ahli-ahli Majlis Daerah Ketereh, pegawai dan kakitangan Majlis Daerah Ketereh serta penduduk setempat. Antara aktiviti yang diadakan ialah pertandingan mewarna, pertandingan tarik tali, persembahan dikir barat, pameran dan ekspo serta forum perdana.

        Majlis Pelancaran Jawatankuasa Penduduk (JKP) Zon 4 MDKPI
         

        Majlis Pelancaran Jawatankuasa Penduduk (JKP) Zon 4 MDKPI

         

        BLOG KELANTAN

        Copyright 2010 All Rights Reserved