ads

Sabtu, 11 Ogos 2012

03 di kok lanas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di kok lanas - Google Blog Search


Mudah Iklan: TANAH UNTUK DIJUAL <b>DI KOK LANAS</b> - Mudah Iklan

Posted: 22 Jul 2012 08:13 PM PDT

Kategori*: Properties
Negeri*: Kelantan
Web Site: http://
No.Tel: 0199008213
Email: azie89.alynahaqim@yahoo.com.my
Price: RM150 000.00
Tajuk Iklan*: TANAH UNTUK DIJUAL DI KOK LANAS
Isi/Kandungan Iklan*: TANAH UNTUK DIJUAL SELUAS 0.4040he.Lokasinya berdekatan dengan politeknik Kota Bharu dan dataran KADA KoK Lanas.
Sesiapa yang berminat boleh hubungi saya di talian >0199008213(Kak Nah).tq..
Gambar:
:
:

Visitor IP: 49.125.252.115

Powered by EmailMeForm

Kerja Kosong <b>di</b> Kolej Komuniti <b>Kok Lanas</b> - MalaysianCareerJobs <b>...</b>

Posted: 21 Jul 2012 11:59 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Kerja Kosong di Kolej Komuniti Kok Lanas : Kolej Komuniti Cawangan Kok Lanas telah dilancarkan secara rasmi pada 14 Oktober 2005.

03 di kuala krai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di kuala krai - Google Blog Search


.: Kerusi <b>Kuala Krai</b> Jadi Rebutan Sesama Sendiri

Posted: 30 Jul 2012 05:54 PM PDT


Boleh dikatakan semua kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun)  dan parlimen di Kelantan sudah bertuan atau sudah ada sang pemilik. Baik dipihak Pas maupun Umno sudah ada calon masing-masing. Tapisan nama-nama calon di peringkat akhir sudah dibuat dan berada dalam tangan ketua parti masing-masing. Bagi Pas ia tergenggam erat ditangan Nik Abdul Aziz Nik Mat, manakala Umno pula tergenggam erat ditangan Mustapa Mohamed.

Sesiapa yang boleh 'menyekah' tangan kedua orang ini mereka akan dapat mengetahui apakah nama mereka ditanda (right) atau pun dipangkah. Nama-nama calon yang sudah ada dalam genggaman Nik Aziz sukar untuk diketahui. Sebagai pemegang amanah beliau tidak akan berkongsi maklumat dengan sesiapa. Sukar untuk Nik Aziz membuka mulut dan semuanya menjadi rahsia beliau seorang.

Kedudukan anaknya, Nik Mohamad Abduh sendiri tidak diceritakan kepada sesiapa. Apakah timbalan Dewan Pemuda Pas Pusat itu bertanding atau tidak belum dapat dipastikan. Tanya berapa kali pun beliau tidak akan membuka mulut. Tetapi saya pasti kali ini Nik Abduh akan turun gelanggang.
Berlainan dengan Mustapa. Beliau agak bertolak ansur dan terbuka mengenai calon. Walaupun sesetengahnya sudah dikenal pasti tetapi berubah kembali. Mustapa juga tidak lokek untuk berbincang dan bertanya pihak-pihak tertentu mengenai calon yang dikemukakan kepadanya. Ini menjelaskan Mustapa tidak ada 'kunci' khas untuk memuktamad calon-calon. Bahkan yang pernah dikunci pun ada yang terbuka dan terlepas balik.

Makanya walaupun nama-nama calon Umno sudah ada dalam kocek Mustapa, tidak bermakna nama-nama itu sudah muktamad. Masih dalam penilaian dan semakan terakhir. Semakan secara menyeluruh bukan saja mengenai latar belakang diri, tetapi latar belakang keluarga dan 'sain sobat' juga. Ini dirasakan kerana nama-nama ini masih bertukar ganti di peringkat akhir.

Pertukaran ini menyebabkan bakal-bakal calon jadi tidur tidak lena, makan tidak kenyang. Sekali berhajat untuk ke kedai gambar untuk pukul gambar buat poster calon, sekali tangguh dulu. Begitu juga yang terpaksa menanggung biaya sendiri sudah pun ada bayangan untuk mengadai tanah atau harta untuk dijadikan belanja pilihan raya.

Dalam Umno berbeza, mereka yang merasa akan jadi calon sudah membayangkan berapa banyak yang akan mereka perolehi sekiranya menjadi calon. Mereka akan membungkus wang berkenaan. Sebab itu dalam Umno kalau kalah bertanding tidak mengapa kerana wang imbuhan pasti dapat. Dalam Umno pilihan itu  dianggap sebagai perdagangan yang tidak perlu mengeluarkan modal. Perangailah antara punca kenapa berlaku perebutan.

Berbalik kepada mauduk awal tadi hari ini lobi melobi masih berterusan di kalangan mereka berhajat untuk jadi calon. Lobi melobi ini bukan saja setakat bahagian, negeri tetapi yang langkah panjang sedikit sanggup melangkah ke Putrajaya atau pun mengikut ke mana perdana menteri pergi, sampai PM yang mempunyai berbagai masalah itu pun naik pening untuk melayan mereka yang tergila hendak bertanding. Pantang kalau Najib Razak atau Muhyuddin Yassin ajak berbuka puasa mereka akan 'berungga' ke rumah presiden dan timbalan presiden itu sanggup tinggal anak isteri atau penyokong di kawasan. Yang penting kena tunjukkan muka kepada pemimpin dulu.

Bercakap hal ini bagi Umno ada beberapa kawasan di Kelantan nampak gawat berhubung pemilihan calon ini. Bagaimana Mustapa tidak pening... kalau sampai enam orang nama dicadangkan untuk satu-satu kerusi. Bayangkan yang akan dipilih hanya seorang. Masing-masing mengaku dan merasa layak dan boleh bawa kemenangan kepada parti. Yang 'merohakkan' Mustapa beliau tidak boleh membuat keputusan. Walaupun ada kuasa prerogetif sebagai ketua perhubungan tetapi jarang keputusan itu dihormati.

Pernah berlaku sebelum ini nama yang diputuskan oleh Pengerusi Perhubungan kemudian dipotong atau dibatalkan disaat-saat akhir. Implikasinya menyebabkan berlakulah "berkucar wak yah" di dalam parti itu akhirnya membawa kekalahan. Umno di Kelantan bukan lemah dan lawannya Pas bukan kuat. Tetapi kelemahan yang ada kepada Umno ialah ahli tidak dapat menerima dan akur kepada keputusan pucuk pimpinan dan sikap cah keting sesama sendiri terus menjadi kongkalikong politik. Masalah atau budaya inilah menyebabkan Umno kalah.

Sekiranya Umno akur, tenang dan menerima keputusan parti dengan redha, barang kali sukar juga untuk Pas merangkul banyak kerusi dan menang secara berterusan sebanyak empat penggal. Kalau budaya cah keting dan kongkalikong politik itu dibuang Umno tidak mustahil berpeluang untuk membentuk kerajaan di Kelantan.

Salah satu kawasan yang dikatakan bermasalah dan memeningkan kepala Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan hari ini ialah Kuala Krai. Nama calon untuk kerusi parlimen ini sudah pun ada, tetapi Mustapa sendiri tidak dapat memuktamadkan siapa sebenarnya berhak. Perang untuk menaikkan calon masing-masing berlangsung hangat di Kuala Krai. Keadaan dikatakan parah apabila ada pelobi sanggup memburukkan pihak pesaingnya dengan menaikkan sepanduk dan banner memberi gambaran buruk kepada calon tertentu.

Ada tiga nama yang disebut-sebut atau merasakan mereka layak untuk mewakili Kuala Krai, mereka; ketua bahagian Kuala Krai Ramzi Abdul Rahman, bekas calon di pilihan raya kecil Manik Urai, Tuan Aziz Tuan dan seorang ahli akademik Dr Junaidy Abu Bakar. Tuan Aziz merupakan ketua pemuda manakala Junaidy tidak memegang apa-apa jawatan dalam Umno Kuala Krai. Khabarnya kehadirannya di Kuala Krai adalah atas kehendak atasan.

Kalau mengikut hierarki Ramzi dan Tuan Aziz memang layak kerana mereka adalah pemimpin peringkat bahagian. Tetapi sekiranya formula winnable candidate seperti mana disarankan Najib ternyata Dr Junaidy mengatasi kedua calon berkenaan berdasarkan kepada latar belakang pendidikan serta pengalaman dalam pentadbiran. Dan apabila beliau dihantar dari Kuala Lumpur sepatutnya Ramzi dan Tuan Aziz akur dengan order berkenaan.

Lagipun tidak ada kemunasabahan untuk Ramzi beralih ke parlimen sebab kalau bertanding di Dun Dabong pun beliau kalah. Macam mana beliau boleh menguasai parlimen yang kawasannya lebih luas dari Dabong. Secara logiknya peluang untuk beliau menang di parlimen lebih sukar. Tetapi inilah yang selalu berlaku terhadap orang politik tetap merasakan kuat walaupun sudah bertongkat.

Begitu juga dengan Tuan Aziz. Kalau dalam pilihan raya kecil pun boleh kalah di mana pilihan raya kecil selalunya berpihak kepada BN, apa pula dengan pilihan raya umum. Kerusi parlimen Kuala Krai tentulah lebih sulit dari kerusi Manik Urai. Jika diukur baju kepada badan sendiri, baik Ramzi dan Tuan Aziz elok bertanding (return) di kerusi masing-masing, Ramzi di Dabong, Tuan Aziz di Manik Urai.

Manakala ada 'kuliha' kalau Dr Junaidy berhajat untuk mencuba kerusi parlimen Kuala Krai. Kedudukan sebagai anak jati Kuala Krai sudah tentu sedikit sebanyak dapat mengaut simpati dari undi anak beranaknya. Junaidy dikatakan mempunyai keluarga besar dan hubungan dengan pelbagai komuniti di Kuala Krai juga baik termasuk dengan orang Pas. Khabarnya orang yang menjadi pembawa jalan untuk beliau memasuki kawasan hari ini adalah orang Pas yang ada hubungan darah daging dengannya.

Selain itu beliau juga ada rangkaian politiknya sendiri kerana abangnya pernah menjadi ketua pemuda Kuala Krai selama dua penggal. Sudah pasti rangkaian dan pengaruh abangnya boleh dipergunakan.

Modal paling besar yang ada kepadanya ialah latar belakang pendidikannya serta pengalaman berkhidmat dalam kerajaan. Kini dia merupakan Timbalan Naib Canselor Universiti Pendidikan Sultan Idris, (UPSI) Tanjung Malim. Sebelum ini seorang diplomatik. Beliau menjadi Pengarah Pendidikan Jabatan Pendidikan Malaysia di Indonesia. Pernah juga berkhidmat di beberapa buah syarikat GLC termasuk Proton.

Kalau diukur dari segi pengalaman, pendidikan serta track rekod dalam perkhidmatan Junaidy jauh ke depan berbanding dengan  Ramzi dan Tuan Aziz. Memang kena kalau Umno membawa pulang Junaidy ke Kuala Krai atas kapasiti sebagai calon berkelayakan.

Persoalan kini sejauh manakah winnable candidate boleh diterima dalam Umno Kuala Krai? Tampaknya ia bukan senang. Hari ini pun bila Junaidy dikatakan sudah mulai bergerak dengan mengadakan pelbagai aktiviti kemasyarakatan dalam bidang pendidikan dan mendapat sambutan beliau sudah mulai diserang hendap dari belakang oleh pihak-pihak tertentu.

Ciri-ciri yang terserlah di Kuala Krai ini penentangan terhadap agenda pucuk pimpinan sebeginilah menyukarkan Umno untuk menang. Seperti diakui kekalahan Umno bukan kerana Pas kuat, tetapi kekalahan Umno kerana kelemahan yang ada kepada parti itu. Tidak dapat menerima orang lebih baik dari kita sebagai calon dan berusaha untuk melemahkan juga termasuk dalam ciri-ciri kelemahan itu yang boleh disifatkan Umno selalu menggali lubang untuk mengambus diri sendiri. [wm.kl.8:41 am 31/07/12]

Hospital Baru <b>Kuala Krai</b>, Kelantan Lambang Janji Ditepati | Cucu <b>...</b>

Posted: 29 Jul 2012 07:33 AM PDT


Satu lagi projek di bawah Kerajaan Pusat yang bakal dilaksanakan di Kelantan. Walaupun projek berkenaan telah di"tarik balik" di dalam RMK9 sebab tidak cukup peruntukan, namun Alhamdulillah, projek untuk Rakyat Kelantan diteruskan jua di dalam RMK10. Projek hosital yang berkeluasan hampir 100 ekar bakal merancakkan ekonomi Daerah Kuala Krai apabila siap nanti. Inilah "Janji Ditepati" Kerajaan BN. Walaupun lambat, walaupun menemui pelbagai halangan untuk menyiapkannya, namun janji pasti dikota, janji pasti ditepati.

Di bawah ini pula tertera janji-janji manismu seperti lirik lagu Ustazah Segera PAS, Wan Aishah yang saban hari kita menyaksikan Rakyat Kelantan ditipu, saban waktu Rakyat Kelantan dimomokkan dengan janji-janji tak sudah. Tertera di bawah terdapat berbelas janji-janji pembangunan yang hanya sekadar gah ketika perletakan batu asas. Mungkin betul kata orang, di Kelantan lebih banyak batu asas daripada batu nesan. Tidak pasti sama ada sifat Assabiyah Rakyat Kelantan yang terlalu tinggi atau menanti "sehingga kucing bertanduk" ganjaran syurga PAS, CTS tetap tidak faham kenapa selama 20 tahun Rakyat Kelantan tidak serik-serik ditipu hidup-hidup.

03 di rantau panjang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di rantau panjang - Google Blog Search


PrECiouS MomEnTs To sHaRE: ..:: BerMalaM <b>di RantaU PanJanG</b> ::..

Posted: 04 Aug 2012 05:51 PM PDT

Salam 16 Ramadhan..

Hari ni merupakan hari yg ke 16 dah kita menjalankan ibadah puasa. Korang dah tinggal puasa lom? Saya masih penuh tanpa lubang lg ni. Actually, ms Peod saya ni lom dtg2 lg selepas bersalin dulu. Normal ke ek? Adeena pun dah setahun dah. Ms ada dulu, ms umur adam 9 bln ms Peod sy dah dtg. Dulu pun sy breasfeed, dan kali ni pun breasfeed gak.. X per lah, klau dia x dtg, lg best. X yah pening2 kepala ni nak pikir nak ganti puasa plak nnt...

Pagi ni saya bersahur di rumah antie. Antie dah pindah tau dr putra height ke tmn hijrah, rantau panjang. Dr flat ke landed house.. Tinggal sy jer lg yg stay kat apartment. Klau mak dtg, kena naik lift. Yg lain anak2 mak kat sini, semuanya dah miliki rumah sendiri dan landed house.. Rezki masing2 kan.. Duduk apartment pun ada kebaikannya juga..

Apa plan kitorg di hujung minggu ni.. Kitorg just lepak2 + kemas2 brg pindah anty ni.. Then berbuka kat rumah anty hari ni.. Mlm kang anty ajak g tempat kerja dia.. Saya lom pernah g lagi. Korang dah g? Kat ne??? Alaaaa... SCM.. ??? Setia City Mall lah.. Kat ne? Kat setia alam lah.. Shopping mall baru tu... Auntie keje ngan bhgn management dia lah..

Esok cuti lg. Nak buat apa plak ek? Hhhmmm.. Mlm ni kang tido sini lg.. Then lepas sahur esk baru blk rumah. My hubby kerja arr.. Dia kerja kat kay el lah.. x coti.. So, lepak2 + kemas2 kat rumah I lah plak nnt..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

03 di dabong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di dabong - Google Blog Search


Kembara <b>Dabong</b> 1 - Kem Baha.. - Dari Papan Kekunci Liza

Posted: 02 Jul 2012 09:53 PM PDT


Mari bercerita walaupun ngantuk. sementara tunggu orang buat kerja renovation umah yang dah tunggang langgang ni..dgn kaki yang sengal mengal..jom baca coretan Hiking Ke Setong aku dan rerakan. 
Tak di plan..dgn buat muka tak malu walaupun tak di ajak oleh sesiapa..aku minta kawan aku Mat Tau masukkan nama aku dlm Trip ke Dabong pada 29hb Jun 2012. Tak tahu lah kenapa tak di ajak..tapi since aku dah lama sangat nak rasa pengalaman hiking dan bermalam dlm khemah..aku nekad jek dan hampir gak aku putus asa bila ada beberapa situasi yang buat aku rasa 'kenapa mcm ni?'..'Apa yang tak kena lgi?'. Apapun..niat aku satu..nak cari pengalaman..aku pergi juga. 
6.45 pm aku dah keluar dari rumah dengan bag yang tak tahu lah berapa KG. Aku bawak khemah, maka bertambah2 lah berat bag. Solat Jamak Maghrib-Isyak di Stesen minyak Petronas sebab katanya kena ada paling lewat kul 8pm kat stesen..but ? emm..biasa lah..dekat kul 9 pun ada yang baru nak sampai. Keretapi pun sampai kul 8.55 pm. Berkumpul dan berposing dulu. Kul 9 pm KOT..ketapi pun cus cus cus...bergerak menuju ke Dabong. Kami ambil gerabak berkatil. Agak riuh suasana di dalam gerabak W3 sampai la semua terpejam walaupun tak lena. AJe gila nak lena dgn badan teroleng-oleng.Sebelum tidur, sempat lah berdinner di kantin ketapi..aku order roti bakar dengan nescafe O panas..tapi aku makan separuh je..lagi separuh setengah aku minta Saidi yang habiskan sebab aku dah kenyang. Makan minum aku di bayar oleh Saidi..heee..terima kasih. 
Sampai Dabong dlm kul 7am (asal ingatan aku lost ni?). Sarapan dgn nasi berlauk (OMG..manisnya kari mereka) dan nescafe O panas (again). Cuba mempack semula bag yang rasanya lg besar dari aku..but still..the bag was so heavy for me. Tak apa lah..bawak jek. Pendakian 20 minit pertama was not so tough lah..kalau takde bag..mungkin lagi OK. Apapun, kepenatan berbaloi bila di hidangkan dengan air terjun yang cunz. Air terjun ke berapa tah tertinggi di Asia Tenggara. Berbatu-batu..apa lagi..posing dulu. Aku leka gak dgn kecantikkan scenery terutama bila kabus mula menghilang..uissh..tinggi. Sampai lah aku terpijak batu 
basah ..tergelincir and tergelonsor ke bawa dan sempat di tarik oleh Kenet..terus lutut aku mengeletar. Huaaaaaaaa...terkejut! Aku bukan takut jatuh..tapi aku takut..jatuh dan masuk dlm air ..dah la air terjun laju dan sejuk..Ohoiii! Air dan sejuk..2 benda yang buat akut hidup dalam ketakutan. Dah la pendakian 
seterusnya kena daki lereng2 batu di air terjun..Ya Allah..makin mengigil aku..tapi..tak kan nak suh orang dukung lak kan? Lagi sekali..ketika mendaki  bag dah tarik aku ke belakang and tgn aku tak kuat nak push badan naik wpun ada tali. Dua kali aku terjatuh and dada terhentak ke batu..sakit okek! Masa ni Pok Chu a.k.a Guide aku turun balik amik suh aku bukak bag..huhuu..terima kasih byk2. Pok Chu bawak bag aku sampai masuk hutan. Ada gak kawan aku perasan aku dah menggigil jek..tapi I got no choice..perjalanan harus di teruskan..dia org boleh bagi semangat je lah..kan? Masuk je hutan..Ya Allah..alhamdulillah..tapi nampak je batu liicin..aku jadi trauma. Gilos! Mungkin tengok aku yang semakin tak keruan..Kenet minta tukar bag. DIa bawa bag aku..aku bawak bag dia. Terima kasih wpun bag kita takde banyak beza pun beratnya. 2 jam lebih hiking..sampai lah ke Kem Baha. Cantik! Pasang khemah..dan lepak jap.Masa dlm khemah..aku baring jap untuk tenangkan fikiran ..serius,aku tak boleh bayangkan kalau jatuh terus dlm air td..si natte ckp 'Come on kak zai..mana kak zai yg saya kena dulu?'..cess..hahahaha..ni jawapan aku 'Kazai dulu and skrang..memang dah tak sama'.. ahaks!

Kat Kem Baha..aktiviti memasak pun bermula. Ina and Natte main peranan utama. Sedap okek Chef Kenet masak. Kira cukup la makan minum semua. Jam 3.45 pm..guide bawak kita org ke Telaga 7. Kena meniti batu2 la aku jadi 'Ngong' kejap. Takut tak habis. Nak sampai ke Telaga 7, kena redah gak lah hutan and 1st experience..meredah hutan tak pakai kasut. Hahaha..syiok! Mahai okek pengalaman ni. Lepas tu Ayie a.k.a guide nombor 2 tunjuk telaga no 5 dan 6 and sesiapa nak cuba terjun dlm telaga tu..di persilakan. Aku pun cuba gak..tapi skill of menyelam adalah tidak pandai..tak habis pun kepala aku masuk dlm air..omang ngaiii.sejok!!! terus keluar dari air..lepak jap bawah air terjun..pun tak sampai 5 minit sebab tersangat sejuk..aku dah melepak atas batu..gigil and gigil and gigil..hahaha..ini lah akibatnya sbb tak cukup lemak kot. Lepas tu balik ke Air Terjun Kem Baha and ada aktiviti sliding dr air terjun..ohoii..best nya..Slide dr ketinggan 50 M..and kegedebush masuk air. Hati nak sangat buat TAPI sbb aku tak pandai berenang air and takut air..ku pendamkan saja perasaaan nak mencuba. Geram pun ada..rasa rugi pun ada sbb tak buat..lps tu aktiviti mandi manda..PUN aku tak lama dlm air.S.E.J.U.K! kesian kan tak tahan sejuk..ngeeee.
.



Malam..lps solat and dinner..kami lepak di atas batu puncak Kem Baha..just lepaking..menikmati angin malam (sejuk lagi..brrrrr) and dlm 9.45pm, aku dan Masyu balik ke Khemah..tak larat lah nk lepak lama2 dlm sejuk..Aku tidur dengan Natte. Mula2 tidur hanyalah dgn t-shirt..sekali tah pukul berapa..Ya Allah..sejuknyaaaa..terus buka sleeping bag..pakai baju sejuk..selubung lg dgn kain..baru dpt tidur. Alhamdulillah, tidur agak lena wpun sakit bdn.

okek..nnt sambung Dabong - Gunung setong pulop yea.. ;)

*gambar tak byk di dalam enpon..nnt tunggu kenkawan upload..

 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved