ads

Sabtu, 22 Disember 2012

03 di chiku - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di chiku - Google Blog Search


Lembaran Sebuah Kehidupan: Singapore - 1 day trip

Posted: 17 Dec 2012 01:04 AM PST


Actually i am too excited to write about the craft class that i went last Saturday. tetapi entri melawat Singapore sejemput masa cuma belum  tulis ey.. 
Pada suatu hari, omma dan appa plan mahu ke Singapura menaiki Neo hensem saya. Plannya adalah, mereka akan drive ke sana. TIba-tiba pada suatu hari, omma sms - 'Nak ikut p Singapore tak?'  Tarikh omma men-sms saya adalah, pada esoknya passport saya tamat tempoh. Maka dipadamkan niat nak pegi Universal Studio konon. Pada hari ibu bapa sepatutnya berangkat ke Singapore, hari mereka tiba di rumah, didapati appa dalam keadaan ini. 
Maka terus terimbau kenangan lama, di mana sewaktu kecilku, dijagakan diri ini, luka yang dirawat, dibawa ke klinik, disapukan minyak, susah payah mereka membesarkan dan menyekolahkan saya, maka tidak sampailah hati ini membiarkan dirimu pergi begitu sahaja. I said to them- if daddy n mommy nak tunggu, saya pergi Pejabat Kadi mintak mereka nikahkan saya sekarang.. Tiba-tiba guruh berdentum. Tolong jangan mereka sangatlah hishhh...
Orait, i say to my parents, if diorang sanggup tunggu pagi Sabtu itu, saya renew passport dahulu. sekejap aje. dalam sejam dua siaplah. Hew hew... Maka mereka pun suka kerana nanti ada driver. 
Esoknya pagi-pagi dah pegi Jabatan Imigresen, orang dah beratur panjang giler. Apsal semua orang nak buat possport time ni? Apsal semua orang macam kaya sangat pergi jalan-jalan oversea ni? (tak puas hati) Kedai amek gambar passport semua bukak awal-awal pagi itu kerana rejeki mereka lah. mereka tau ada orang last minit macam saya nak buat passport, kalau tak bukak kedai rugilah. So dont worry to all last miniters, Kasik RM12, dapat gambar 4 keping, borang diorang isikan, ic pun mereka fotostatkan. Siap! Pergi beratur panjang-panjang kat jabatan imigresen.
Lihat ramai orang sungguh ni. 4 jam baru setel. Appa kata... "hang kata sat sajaaa...". I counter back kata "Mana nak tau ghamai mcm ni..." Kahkahkahkah... Ala... appa ngn omma balik umah pun. Diri ini ditinggalkan kesepian aje menantikan passport ittew siap berseorangan diri... T__T
For everybody's info, Jabatan Imigresen dibuka sehingga jam 10 malam sempena dengan cuti sekolah. See.. sangat bagus kakitangan kerajaan Malaysia kita ini. Sanggup bekerja lebih masa supaya rakyat Malaysia dapat berjoli katak di luar negara. I say you, sapa nak renew/buat passport, better pegi petang, sebab by the time passport saya dah nak siap, orang dah tak ramai. Siapa yang datang kemudian macam tak perlu tunggu lama sangat. 
Passport siap, dan ZASSSSS~~ terus ke Singapore. gile hebat terus siap passport, terus pegi oversea on the same day. Kahkahkah...
Daddy bilang suruh saya rehat dulu. Maka dia drive hingga manatah, jalan jem gile, bumper to bumper tapi tak tau  kenapa. I is tido di belakang. 
Sampai kat manatah, appa dah tak larat, maka driver gagah take over. Jumpa pak ngah n mak ngah kat R&R Gelang Patah. Agak cool jugak R & R ni. design dia lain skit. Tak ramai yang lepak situ, so at the time kitorang makan and minum-minum tu adalah waktu yang selesa. 
dalam toilet pun mesti boley..



I drove all the way to Singapore. Oleh kerana bawa kereta masuk Singapore, make sure you bawak you punya kereta insurance policy dan juga geran. Mereka nak tengok aje. We pas the border line, give the pasport to be stamp and lepas tu kena beli Autopass sebanyak $10 Sing dolar. harga kad $7 dolar, harga kredit dalam kad $3 dolar. Autopass adalah wajib di Singapore. nak topap, boleh topap di mana-mana stesyen MRT. 
Malam itu, sempat singgah sebentar di rumah Pak Su untuk melihat dan menjenguk nenek di sana. 
saya dah serabut alam dah masa ni..

Antara saudara yang ada di sana...
Balik tidur rumah Pak Ngah, terus tumbang sampai besok pagi. Pak Ngah nak ajak meronggeng tengah-tengah malam pun i dah tak larat. ZZZZzzzzzz

03 di perupok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di perupok - Google Blog Search


aduan rakyat - masalah nelayan parit <b>perupok di</b> dun maharani

Posted: 13 Mar 2010 09:15 AM PST

Parit Perupuk Laut, Rabu 3 Mac 2010


YB Dr. Mohammad  Taslim bersama AJK DUN Maharani telah  menemui nelayan-nelayan di Parit Perupok Laut, Jalan Jonid, Muar. Nelayan-nelayan tersebut melalui Persatuan Nelayan  telah mengadu di   Pusat Khidmat ADUN Maharani, Parit Bakar,Muar berkaitan peparitan di Jeti mereka. Parit laluan mereka ke laut terlalu sempit, cetek dan di kiri kanan parit  ditumbuhi pokok-pokok. Masalah ini telah diajukan kepada pihak yang bertanggungjawab beberapa tahun yang lalu tetapi sehingga sekarang tidak ada tindakan. Sekiranya mereka ini berlarutan ini akan menjejaskan pendapatan para nelayan.YB Dr Mohammad telah mengajukan masalah ini kepada Jabatan Pengairan dan Saliran Daerah Muar untuk tindakan lanjut.

Pada hari Rabu 3 Mac 2010 jam 10.45 pagi YB Dr Mohammad telah turun padang bersama rakyat untuk meninjau masalah yang dihadapi oleh nelayan tersebut.Turut hadir wakil Juruterta JPS Daerah Muar dan wartawan akhbar Cina (Sin Chew Jit Poh, Nanyang Siang Pau, China Press dan Oriental  Daily News). Mereka mendengar permasalah nelayan serta keluhan mereka. 

YB Dr Mohammad, para tetamu  dan wartawan  telah  dibawa menaiki bot nelayan untuk melihat sendiri masalah yang dihadapi oleh para nelayan di situ. Pihak JPS berjanji akan membawa masalah  kepada pihak yang berkenaan  kerana kawasan ini juga di bawah  kelolaan Majlis Perbandaran Muar.Masalah di jangka dan diharap dapat diselesaikan dalam tahun ini juga.

 Di antara permohonan nelayan tersebut ialah:
1. Mendalam dan melebarkan parit laluan mereka ke Selat Melaka,
2. Menebang pokok-pokok yang menutupi tebing parit,
3. Mendirikan pondok yang berlampu di jeti,
4. Menaiktaraf jalan di tepi parit menghala ke laut,
5. Memasang lampu jalan dan lampu isyarat supaya mudah mereka kembali ke jeti ketika keluar waktu malam atau awal pagi.

 Perahu tersadai di atas lumpur menunggu air pasang

baru nelayan dapat turun ke laut.Ini merugikan masa mereka.

Cetek...sempit...semak....inilah laluan nelayan ke laut.

Nak ke laut? Perahu pu tak boleh lalu....

Perhatikan betapa ceteknya  parit semasa air surut. 
Perahu/bot nelayan  terpaksa menunggu air penuh baru boleh ke laut. 
Ini merugikan masa dan menjejaskan tangkapan mereka.

YB Dr Mohammad bersama AJK DUN Maharani,

En.Adam Ketua Persatuan Nelayan

dan wakil Jurutera JPS Muar 

 YB Dr Mohammad dan Wakil Jurutera JPS di temuramah wartawan

YB menyerahkan salinan surat aduan  kepada  JPS .

diperhatikan oleh (kiri) En. Mohamad Husein,Ketua Kampong Sri Jong

dan (kanan) Sdr Abd Razak. 

En Adam menerima salinan surat aduan dpd YB Dr Mohammad

Serius nampaknya YB berbincang dengan wakil JPS

 Wartawan menemuramah para nelayan

Wartawan turut turun ke laut untuk membuat tinjauan

Pengalaman yang tidak boleh dilupakan,ke laut bersama nelayan

YB dan AJKnya bergambar bersama Ketua  nelayan.

Dari kiri Sdr Lokman,Sdr Abu Bakar,En Adam,YB dan Sdr Rozi

Sedikit  sumbangan kepada En. Adam yang mewakili  nelayan

Berita di atas tersiar dalam semua akhbar perdana berbahasa Cina edisi Johor

keesokan harinya.


 



03 di kelaboran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di kelaboran - Google Blog Search


Dun <b>Kelaboran</b>: Ziarah Rumah AJK Pemuda Dun <b>Di</b> Kg <b>Kelaboran</b>

Posted: 30 Mar 2010 11:44 PM PDT



YB Kelaboran ,Mohamad Zaki Ibrahim bersama AJK Pemuda Dun Kelaboran dalam program ziarah di rumah AJK Pemuda Dun Saudara Zaidi di Kampung Kelaboran.Saudara Zaidi baru menerima cahaya mata yang ke 7.
 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved