ads

Isnin, 11 November 2013

03 di chiku - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di chiku - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Oct 2013 11:12 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di chiku</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Oct 2013 11:05 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Blog Felda: felda <b>chiku</b> - Google Blog Search - Blog Felda - Blogger

Posted: 24 Jul 2013 12:00 AM PDT

4 Penjenayah Sempat Sahur Di Rumah Peneroka FELDA

GUA MUSANG – Empat penjenayah sempat bersahur di rumah sebuah keluarga yang dipecah masuk sebelum mereka bertindak melarikan wang tunai dan barangan kemas bernilai kira-kira RM15,000 di Rancangan Felda Chiku 1 di sini awal pagi ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 3 pagi itu, penjenayah berkenaan turut bertindak kejam dengan mengikat tangan lima anggota keluarga berkenaan sebelum meninggalkan mereka.

Menceritakan detik cemas itu, Ab. Hani Mamat, 38, berkata, kejadian berkenaan disedari isterinya, Hasro Mohzin, 34, yang ternampak kelibat penjenayah berkenaan sedang berlegar-legar di ruang tamu ketika mereka sedang tidur di situ.

Kata beliau, isterinya kemudian memaklumkan kepadanya sebelum dia bangun dan pergi ke arah penjenayah berkenaan.

"Tiba-tiba suspek mengeluarkan parang dan mengacukan ke leher saya sebelum mengikat tangan saya, isteri dan seorang adik ipar, Azizul, 21, serta mengarahkan kami duduk di ruang tamu.

"Pada masa sama, dua daripada suspek masuk ke bilik bapa mertua saya, Mohzin Abdullah, 60, yang sedang nyenyak tidur. Dia cuba melawan tetapi tidak berdaya lalu diikat tangannya bersama ibu mertua, Ramlah Arifin, 51, dan seterusnya kami dikumpulkan di ruang tamu," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini hari ini.

Menurut Ab. Hani, kesemua suspek kemudian merampas barang kemas dipakai ibu mertua, wang tunai berjumlah RM4,000, beberapa utas rantai emas dan dua buah komputer riba.

"Mereka kemudian pergi ke dapur dan makan juadah yang kami sediakan untuk bersahur sebelum bergegas keluar menerusi pintu dapur.

"Mengikut dialek percakapan, empat penjenayah itu dipercayai warga Indonesia," katanya.

tetapi kami semua bernasib baik tidak diapa-apakan walaupun menerima beberapa kali ugutan jika berbuat bising," katanya.

Mohzin berkata, kejadian itu merupakan kali ketiga melibatkan keluarganya termasuk dua daripadanya berlaku pada tahun ini.

Ketua Polis Daerah, Supritendan Saiful Bahri Abdullah ketika dihubungi mengesahkan mengenai kejadian berkenaan dan siasatan lanjut akan dijalankan. – Utusan Malaysia

Artikel disiar pada July 24, 2013 - 3:51 pm oleh Nor Azlina Shaari

this is my story...: Zuwarie dan Sarah <b>di Chiku</b> 02, Gua Musang <b>...</b>

Posted: 08 Sep 2011 09:19 AM PDT

03 di bachok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di bachok - Google Blog Search


Once a Sdarian...: Bertugas <b>di</b> Kelantan - Bahagian 1 (<b>Bachok</b>).

Posted: 08 Nov 2013 02:22 AM PST

Di depan kuarters di Bachok, Kelantan.

1. Kami tak cuti di sini.
Saya ingatkan semua negeri cuti pada hari tahun baru. rupa-rupanya tidak. Bila saya melaporkan diri di Pejabat Ketua Pegawai Perubatan dan Kesihatan Kelantan di Kota Bharu pada 2 Januari 1972 saya ditanya kenapa tidak melapor diri pada hari sebelumnya. Jawapan saya bukankah semalam hari cuti? Jawabnya kembali ialah kami di Kelantan tak cuti pada hari tahun baru.
Saya melaporkan diri kepada 'chief' di sana bernama CRS Maniam. Dia arahkan saya melaporkan diri di Pejabat Kesihatan Pasir Puteh dan dari situ saya akan ditempatkan di Bachok. Saya pun pergi ke Pasir Puteh menaiki teksi empat roda dan berjumpa dengan boss saya di situ Dr. Harnoto, seorang Indonesia. 
Walau pun ia seorang doktor Dr. Harnoto bukanlah seorang Pegawai Kesihatan seperti boss saya sebelumnya di Seremban. Untuk menjadi seorang Pegawai Kesihatan (dalam bahasa Inggeris Medical Officer of Health (MOH) atau Health Officer) seorang doktor yang bertaraf Pegawai Perubatan atau Medical Officer dikehendaki mendapatkan sarjana Master of Public Health (MPH) di mana-mana universiti yang diiktiraf. Boss saya di Seremban dulu Dr. Mrs. Mahinder Singh mempunyai MPH.  
Kemudian saya berjumpa pula dengan kawan sekerja saya di situ Zawawi yang berasal dari Perak. Zawawi menjaga dua kawasan selama ini iaitu Pasir Puteh dan Bachok. Mulai hari itu kawasan Bachok akan diberi kepada saya. Untuk mengetahui maklumat lebih lanjut mengenai tugas-tugas secara khususnya dan negeri Kelantan secara amnya Zawawi menahan saya di Pasir Puteh dan menjemput saya bermalam di rumahnya dahulu.
Satu Daerah Kesihatan atau Health District tidak sama dengan daerah biasa yang diketuai oleh seorang Pegawai Daerah atau District Officer (DO). Satu Daerah Kesihatan mungkin ada dua orang DO di dalamnya. Sebagai contoh pada tahun 1971 daerah Seremban dan Jelebu disatukan di bawah satu Daerah Kesihatan. Dari itu boss saya dulu Dr. Mrs. Mahinder Singh memegang jawatan Pegawai Kesihatan Seremban dan Jelebu. 
Di Kelantan pula apa yang disebut Daerah di negeri-negeri lain disebut Jajahan di sana. Jawatan DO dalam bahasa Melayu disebut Pegawai Jajahan di sana. Yang disebut Daerah dii sana bermaksud Mukim di sini. Penghulu di sini ialah Penggawa di sana. Penghulu pula sebutan untuk Ketua Kampung. Seorang Penghulu Mukim di sini ialah Penggawa Daerah di sana. Ketua Kampung atau Pengerusi JKKK di sini ialah Penghulu Kampung di sana.
Di samping Daerah Kesihatan ada juga apa yang dipanggil dimasa itu Perkhidmatan Kesihatan Luar Bandar atau Rural Health Service. Dalamnya ujud Pusat Kesihatan Besar (Main Health Centre) dan Pusat Kesihatan Kecil (Sub Health Centre). Setiap staff teknikal di pusa-pusat itu disediakan rumah tinggal atau kuarters mengikut gred masing-masing. Di Pasir Puteh terdapat Pusat Kesihatan Besar dan di Bachok Pusat Kesihatan Kecil.

Sepatutnya seorang Inspektor Kesihatan hanya ditempatkan di Pusat Kesihatan Besar. Oleh itu Zawawi berada ditempat yang betul. Tetapi meletakkan saya di Pusat Kesihatan Kecil Bachok agak janggal. Zawawi mempunyai kuarters di Pasir Puteh tetapi kuarters untuk saya di Bachok tiada.

2. Happy Birthday, Maarof.

Esok harinya 3 Januari 1972 yang juga hari lahir saya yang ke 22 saya mula bertugas di Bachok, Kelantan. Zawawi yang menemankan saya dan mengenalkan kepada semua staff di sana. Mujurlah Pembantu Perubatan di Bachok walau pun mempunyai dua isteri tidak tinggal di kuarters yang diuntukkan kepadanya kerana dia orang tempatan. Saya pun tinggal di kuarters itu.

Satu lagi masalah ialah pejabat untuk saya. Seperti rumah kediaman tidak ada peruntukan pejabat untuk seorang Inspektor Kesihatan di Pusat Kesihatan Kecil. Mujur juga saya bujang dan saya gunakan ruang tamu di kuarters saya sebagai pejabat.

Kawan saya Mohamad yang datang sehari lebih awal ditempatkan di Pusat Kesihatan Besar Tanah Merah mengambil alih tempat Inspektor yang bertukar. Dia tidak menghadapi masalah seperti yang saya hadapi.

Apa yang saya suka pada Bachok ialah kedudukannya di tepi laut. Boleh dikatakan pada tiap petang saya pergi ke Pantai Irama menunggu masuk senja. Pekannya yang kecil tidak memerlukan saya berkenderaan ke mana-mana. Untuk ke pasar dan ke masjd cuma berjalan kaki. Untuk kerja luar sebuah Land Rover disediakan walau pun terpaksa berkongsi dengan staff lain. 


Saya tidak ada masalah memahami loghat Kelantan kerana kawan-kawan sekolah saya dulu ramai dari Kelantan dan budak-budak Kelantan terkenal dengan mengekalkan loghat mereka di mana-mana. Kelantan dan Negeri Sembilan banyak berkongsi sebutan perkataan yang sama. Contohnya duo(dua), tigo(tiga), limo(lima), mano(mana) dan dio(dia).

3. Tigo samah.


Dalam pada itu saya terkena juga. Satu hari saya pergi membeli ikan di Pasar Bachok. Saya tanya dengan seorang peniaga perempuan di situ berapa harga ikan kembung yang dijualnya. Jawapannya "Tigo samah". Saya tanya sekali lagi dengan harapan dia tahu saya tidak faham apa yang dicakapkannya. Tetapi jawapannya tetap sama "Tigo samah".

Kemudian saya ambil tiga ekor ikan dan memberi duit seringgit. Dia memulangkan balik .50 sen. Dari itu saya baru tahun 'samah' itu .50 sen dari sebutan sebenar 'satu emas'. Saya kemudian tahu mereka menyebut RM 1.50 sebagai 'Tigo mah'.

4. One a Sdarian always a Sdarian.

Langkah pertama saya di sana juga mencari kawan-kawan sama sekolah di SDAR dulu. Saya bertanya semua staff kalau mereka kenal sesiapa di situ yang pernah belajar di SDAR. Usaha saya tidak sia-sia kerana selepas itu ada beberapa Sdarian dari Bachok yang datang bertemu saya. Ada seorang itu tidak berasal dari Bachok dan dia pula bertugas sebagai pegawai polis di Rantau Panjang, tetapi tunangnya tinggal di Bachok. Jadi setiap kali dia berjumpa tunangnya dia juga berkunjung ke rumah saya. Walau pun budak-budak Kelantan kuat dengan semangat Kelantanese mereka, semangat Sdarian juga sama-sama kuat.

Hiburan yang ada di pekan kecil Bachok ialah panggung wayang. Saya pun ada masuk ke panggung wayang yang saya lupa namanya. Tetapi di sana tayangannya tidak pernah mengikut masa. Pengusaha panggung seperti menunggu dulu panggungnya penuh barulah memulakan tayangan.

Satu lagi masalah saya di sana ialah untuk bergunting rambut. Saya sudah biasa menggunting rambut di 'salon' rambut berhawa dingin. Di Bachok tiada 'salon' rambut berhawa dingin. Jadi saya tiada pilihan dari membiarkan rambut saya panjang seperti gambar di atas.

Setelah lima bulan berada di Bachok saya menerima arahan supaya berpindah ke Pasir Puteh. 

03 di kuala krai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di kuala krai - Google Blog Search


BEN ASHAARI: Bom <b>di</b> Tumpat pulak ?

Posted: 11 Aug 2013 10:41 AM PDT

 

Tembak-menembak  ? Gengsterime ! Amuk ? Bunuh bayi ? Dan terbaru , bom pulak ?

Adik ipar aku bagitau tadi .. ada kejadian bom di Kuala Krai tapi berita tu belum dapat disahihkan lagi sbb tak keluar di media online atau tv ..

Tapi di JKKK FAN CLUB punya fan page ( FB ) , ada dah ..

Photo: Berita terkini BOM control yang diletakkan di bawah sebuah kereta diletupkan di taman sri periuk chbg 4 tumpat...1230 sakni... Seorang kerani sek keb guchil k krai mati dgn kedua tangan putus dan perutnya pecah... Dasyat Malaysiaku kini.... Berdoa dan bertawakkallah kita walau dimana berada.....

HASIL SIASATAN AWAL :

1. Menurut saksi mangsa keluar dari rumah ibu mertua utk melihat suatu benda atas kereta Naza Citra WNS 8721 (warna gold). Tiba2 dengar letupan kuat dan dapati mangsa terbaring atas jalan mengalami kecederaan teruk dan dapati meninggal dunia.

2. Mangsa alami kecederaan putus dua belah tangan dan perut terburai

3. Mangsa : Mohd Yusrizal bim Mat Zai
Kpt : 810618-03-5649 (32 thn)
Almt : Kg Kenor 18000 Kuala Krai,  Kelantan
Kerja : Kerani Sekolah Rendah Kebangsaan Manik Urai, Kuala Krai
Status: Berkahwin ank seorang (perempuan, 4bln)
4. Tempat kejadian: hadapan rumah No 127 Blok M Rumah JPN Kok Seraya, Tumpat, Kelantan

Sumber: whatsapp, mohon sahabat sahkan berita ini benar atau tidak.

GT

 " Berita terkini BOM control yang diletakkan di bawah sebuah kereta diletupkan di taman sri periuk chbg 4 tumpat...1230 sakni... Seorang kerani sek keb guchil k krai mati dgn kedua tangan putus dan perutnya pecah... Dasyat Malaysiaku kini.... Berdoa dan bertawakkallah kita walau dimana berada.....

HASIL SIASATAN AWAL :
1. Menurut saksi mangsa keluar dari rumah ibu mertua utk melihat suatu benda atas kereta Naza Citra WNS 8721 (warna gold). Tiba2 dengar letupan kuat dan dapati mangsa terbaring atas jalan mengalami kecederaan teruk dan dapati meninggal dunia.

2. Mangsa alami kecederaan putus dua belah tangan dan perut terburai

3. Mangsa : Mohd Yusrizal bim Mat Zai
Kpt : 810618-03-5649 (32 thn)
Almt : Kg Kenor 18000 Kuala Krai, Kelantan
Kerja : Kerani Sekolah Rendah Kebangsaan Manik Urai, Kuala Krai
Status: Berkahwin ank seorang (perempuan, 4bln)

4. Tempat kejadian: hadapan rumah No 127 Blok M Rumah JPN Kok Seraya, Tumpat, Kelantan "

Admin Fan Page tu pon tak boleh nak sahihkan berita tu tapi tadi aku tengok di Sinar Harian Online , berita tu pon ada gak .. ternyata berita ni benar belaka ..

Keluarga kongsi detik sebelum bom meletup di Tumpat

" TUMPAT - Mohd Yusrizal Mat Zain mengalihkan objek yang diletak di bumbung kenderaan pelbagai guna (MPV) tanpa disuruh sesiapa sebelum mangsa maut apabila objek itu meletup dalam kejadian di Tumpat, Kelantan hari ini.

Biras kepada Mohd Yusrizal, Norliana Nazihah Mohd Nasir, 28, berkata beliau ternampak objek mencurigakan itu pada kereta Naza Citra milik suaminya semasa menyelak langsir pintu hadapan rumah ibu mertuanya sejurus sebelum 11 pagi. ".

 

Al-Fatihah buat mangsa .. Semoga kes ni dapat segera diselesaikan .. Harapnya tiada kaitan dengan pengganas atau gengster ..

03 di rantau panjang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di rantau panjang - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

03 di wakaf bharu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di wakaf bharu - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

03 di gaal kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

03 di gaal kelantan - Google Blog Search


BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jun 2013 03:06 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 26 May 2013 03:16 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 01 May 2013 03:12 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Mar 2013 03:27 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2013 04:06 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

pkr akan pastikan adun pas <b>gaal</b> diterajang keluar <b>...</b> - The Flying Kick

Posted: 01 Feb 2013 04:30 AM PST


Memang cari fasal sungguh ADUN Gaal nih!

Nik Azian Nik Mohamad yang merupakan ADUN PAS di Gaal, Kelantan mencadangkan agar para pengundi memilih calon UMNO sekiranya PKR mencalonkan bukan Islam untuk kerusi yang dipertandingkan. Alasannya, calon beragama Islam dari UMNO itu akan memastikan Islam di negara ini terjaga dan dimartabatkan berbanding calon PKR.

Cakap-cakap retoriknya selepas itu, sekadar menjadi alasan semata-mata untuk melindungi 'keterlanjurannya' yang mencadangkan agar calon UMNO diutamakan dan dipilih berbanding PKR.

Tidak dapat dipastikan sama adalah ADUN Gaal itu sebenarnya penyokong kuat Nasharuddin Mat Isa atau sebaliknya. Atau dia sebenarnya memberikan isyarat kepada Nik Aziz yang juga merupakan Menteri Besar Kelantan, Mursyidul Am PAS dan Pesuruhjaya PAS Kelantan, bahawa dia semakin nyanyuk dan pendapat-pendapat serta kenyataan-kenyataannya lebih banyak merapu berbanding berpijak ke bumi nyata.

ADUN PAS itu seharusnya sedar, sebarang kenyataan yang mengguriskan hati dan perasaan para pemimpin PKR, akan turut sama mengundang kemarahan Nik Abdul Aziz. Dia pasti akan ditimpa musibah dan natijah yang cukup besar kerana kemarahan Nik Abdul Aziz. Silap-silap, namanya mungkin akan tercicir daripada senarai calon PAS Kelantan.

Dalam keadaan sekarang, PAS tidak boleh menerima mana-mana pemimpin serta ahli-ahlinya yang berani memperkatakan tentang kebenaran dan menolak kebatilan. PAS hanya memerlukan para pemimpin dan ahli-ahli yang boleh mengangguk atau menadah kepala untuk diludah dan dikahak oleh PKR dan DAP sahaja. Selain daripada itu, tidak diperlukan.

Kita nantikan sahaja apa bala yang akan diterima oleh ADUN Gaal itu. Kalau dia tidak dipecat daripada menjadi ahli PAS pun, dah dikira mujur kerana kenyataan terbarunya itu.

ADUN PAS menggesa pengundi Islam agar memberi undi kepada calon beragama Islam daripada Umno sekiranya Parti Keadilan Rakyat (PKR) meletakkan calon mereka dikalangan bukan muslim.
Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gaal daripada PAS, Dr Nik Mazian Nik Mohamad dipetik portal Mole.my sebagai berkata bahawa adalah lebih baik mengundi calon beragama Islam bagi memastikan prinsip Islam dipertahankan.
"Dalam memilih antara calon Umno beragama Islam dan calon PKR, pengundi mesti menilai calon mana adalah lebih baik.
"Jika calon PKR bukan Islam, adalah baik untuk pengundi mengundi calon Umno bagi menjaga kepentingan Islam," katanya.
Selain itu katanya umat Islam di Malaysia mempunyai dua pilihan kepimpinan iaitu tadbir urus secara Islam dan bukan Islam.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Nov 2012 03:06 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

PAS Tewas Teruk Jika Nik Aziz Tiada

Posted: 04 Nov 2012 08:15 PM PST

Bukan lagi rahsia pun, kekuatan utama PAS di Kelantan terletak pada pengaruh peribadi Nik Abdul Aziz Nik Mat selaku Menteri Besarnya, yang sejak 22 tahun lalu berjaya dipotretkan oleh jentera propaganda PAS sebagai seorang tokoh ulama dan tok guru.

Malah kekuatan PAS di peringkat pusat juga banyak bergantung harap pada pengaruh Mursyidul Am PAS itu sehingga menenggelamkan ketokohan Abdul Hadi Awang sebagai Presiden PAS.

Tanpa kehadiran Hadi, PAS masih boleh bertahan dalam arena politik tanahair namun tanpa kelibat Nik Aziz, nescaya PAS Kelantan dan PAS Pusat bakal terkontang konting tak ubah seperti anak ayam yang kehilangan ibunya.

Itu kepercayaan dan keyakinan yang sudah sebati dalam minda sebilangan besar penyokong dan pemimpin PAS di seluruh negara, kecuali di Kedah dan Terengganu.

Jenama tok guru yang dipotretkan pada batang tubuh Nik Aziz itu pun asalnya merupakan idea dan taktikal strategik PAS hasil dari pengamatan terhadap penghormatan besar yang diberikan masyarakat Kelantan kepada para tok guru pondok yang banyak berjasa memperkembangkan Islam.

Realitinya, bagi sebahagian besar masyarakat pondok masa kini kelibat Nik Aziz tidakpun dianggap sebagai seorang tok guru, lebih-lebih lagi sejak umum mengetahui Kerajaan PAS Kelantan lebih banyak membantu dan menyumbang wang ringgit untuk pembinaan berhala tokong yang tingginya jauh mengatasi menara masjid.

Tapi masjid tempat umat Islam beribadat baru hanya satu didirikan oleh Kerajaan PAS Kelantan pimpinan Nik Aziz, itupun sebahagian besar sumbangan datangnya dari orang ramai.

Sebelum gelaran tok guru surat pekeliling di cop atas dahi Nik Aziz, beliau hanya digelar sebagai ustaz sahaja, malah hingga kini ramai pimpinan PAS Kelantan yang rapat dengannya, apabila berbicara dengan MB Kelantan itu mereka membahasakan diri Nik Aziz dengan panggilan ustaz sahaja.

Hanya bila berdepan dengan khalayak ramai atau di atas pentas ceramah sahaja, gelaran tok guru diguna pakai atas maksud untuk kepentingan politik mengabui mata khalayak.

Kini apabila timbul desakan demi desakan semakin kuat menuntut Nik Aziz mengundurkan diri sama ada sebagai MB Kelantan mahupun sebagai Mursyidul Am PAS, ramai pemimpin PAS melihat senario tersebut sebagai satu ancaman besar terhadap kelangsungan pengaruh PAS.

Lebih-lebih lagi apabila suara desakan tersebut turut membabitkan sesetengah pemimpin PAS sendiri termasuklah pandangan sinis dari ADUN Gaal yang menyarankan supaya Nik Aziz berundur untuk membolehkan generasi muda PAS mengambil alih tampuk kepimpinan parti.

PAS tahu jika suara-suara desakan sedemikian dibiarkan terus berkumandang, buruk kesannya pada prestasi PAS pada masa depan. Maka mahu tidak mahu, sebahagian pemimpin PAS yang lain terutama dari Kelantan terpaksa tampil mempertahankan Nik Aziz.

Sejak seminggu lalu kita dapat lihat berduyun-duyun pemimpin PAS Kelantan terutama sekali yang memegang jawatan dalam kerajaan negeri tampil dengan pelbagai kenyataan menyokong Nik Aziz termasuklah yang memuja muji 'kehebatan' Nik Aziz sebagai MB Kelantan dan Mursyidul Am PAS.

Pada mereka, Nik Aziz tetap masih diperlukan sekalipun tahap kesihatannya sekarang seringkali merencatkan perjalanan urus tadbir negeri dan parti, namun alasan 'ketajaman fikiran' dan 'kehebatan' Nik Aziz sebagai MB serta pemimpin utama PAS dijadikan sandaran untuk membuktikan kemampuan orang tua itu untuk terus menerajui Kelantan dan parti.

Entah celah kangkang mana yang hebatnya orang tua tak sedar diri itu hanya pemimpin PAS yang tahu. Mungkin masing-masing masih mengharapkan keramat air selipar Nik Aziz untuk keberkatan masa depan politik mereka, barangkali ada betulnya.

Apapun, senario ini menjelaskan lagi betapa masih ramai pemimpin PAS dan penyokong mereka tetap utuh berpegang pada doktrin lama bahawa tanpa Nik Aziz bermakna masa depan PAS akan kabur. Dengan kata lain mereka takut sekiranya tanpa Nik Aziz, PAS akan tewas teruk dalam PRU akan datang.

Hakikatnya, bagi kita di pihak UMNO pula, adalah lebih baik Nik Aziz terus kekal ego dengan sikap gila kuasanya, dengan demikian masyarakat umum lebih faham bertapa bernafsunya seorang politikus berlabel tok guru jadi-jadian itu.

JOKIDEN: Lagi Dan Lagi Petanda Pas Akan Kalah <b>Di Kelantan</b>.

Posted: 24 Mar 2013 07:45 PM PDT

Minta maaflah, tajuk di atas memang saya suka sangat. 
Jokiden pernah menulis di sini, kali inilah sekiranya jentera BN Kelantan memasuki gerbang PRU13 dengan penuh tenaga dan ceria, rasanya sohihlah Kelantan akan dapat ditawan. Dulu-dulu tidak ramai yang berani nak 'mengucapkan' selamat tinggal' kepada PAS dan perjuangannya ini terutamanya di Kelantan.
Sejak mutakhir ini gelombang merah seolah-olah tidak dapat disekat lagi dan PAS kelihatan semakin terdesak untuk mempertahankan diri daripada asakan UMNO/BN. Yang bakal penentu mungkin hanyalah pengundi luar yang berjumlah beratus ribu tersebut kerana selalunya apabila kembali ke Kelantan mereka akan teruja untuk mengundi PAS.
Dulu jika adapun yang keluar atau menunjukkan tentangan terhadap PAS hanya segelintir dan PAS mudah sahaja mengatakan itu sebenarnya orang-orang UMNO yang diupah untuk berlakon.Namun sekarang daripada penduduk di desa pendalaman sanggup berdemo di dalam hutan dan kebun sehinggalah kepada tok-tok lebai yang berserban di bandar-bandar semuanya beranai mengucapkan 'selamat tinggal' kepada PAS.
Ombak perubahan dan semangat 'tukar' kini rasanya adalah lebih kuat daripada apa yang pernah dialami pada tahun 2004 dahulu. Rakyat sudah semakin jelas dengan penipuan PAS dalam soal pembangunan dan juga dalam soal mempertabatkan Islam.
Rakyat Kelantan sudah semakin menerima perjuangan UMNO untuk menaikkan syiar Islam di negara ini walaupun tanpa slogan yang molek-molek. Mereka sudah mula menyedari bahawa segala-galanya tentang Islam adalah hasil perjuangan UMNO.
Namun masih ada yang tegar dan percaya dengan kata-kata Tok Guru bahawa UMNO tolak Isle, UMNO Assobbiyah dal pelbagai tuduhan lagi. Namun mereka juga melihat PAS telah terlalu condong ke arah sekularisma apabila bersetuju menjalin kerjasama dengan DAP dan PKR.
Banyak perkara yang suatu masa dahulu menjadi kepantangan PAS kini semuanya sudah boleh diterima dan dipraktikan oleh kepimpinan PAS semata-mata untuk meraih sokongan daripada ahli DAP. Ini sebenarnya telah membuka lebih banyak mata dan minda rakyat Kelantan sendiri. Akhirnya mereka berpendapat UMNO jauh lebih baik dari PAS.
Sekurang-kurangnya UMNO cakap serupa bikin, sebaliknya PAS cakap tidak serupa bikin dan bikin tidak serupa PAS. 
SEBAHAGIAN penduduk melaungkan kata-kata 'Selamat Tinggal Pas' pada Program Himpunan Selamat Tinggal Pas di Kampung Kandis dalam kawasan DUN Gaal, Pasir Puteh, Kelantan malam tadi. - UTUSAN/IRWAN MAJID
SEBAHAGIAN orang ramai yang hadir pada pada Program Himpunan Selamat Tinggal Pas di Kampung Kandis dalam kawasan DUN Gaal, Pasir Puteh, Kelantan malam tadi. - UTUSAN/IRWAN MAJID
MOHD. Zawawi Awang berucap pada Program Himpunan Selamat Tinggal Pas di Kampung Kandis dalam kawasan DUN Gaal, Pasir Puteh, Kelantan malam tadi. - UTUSAN/IRWAN MAJID
PASIR PUTEH 25 Mac - Perjuangan Pas yang semakin menyimpang daripada landasan sebenar menyaksikan lebih 6,000 ahli dan penyokong parti itu telah berpaling tadah dan menyatakan komitmen mereka untuk membantu UMNO dan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 akan datang.
Ketua UMNO Bahagian Pasir Puteh, Zawawi Othman berkata, sokongan kumpulan berkenaan diyakini akan membantu UMNO dan BN merampas semula kerusi Parlimen Pasir Puteh dan empat kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Gaal, Semerak, Selising dan Limbongan.
Beliau berkata, penyertaan bekas ahli dan penyokong Pas dalam UMNO itu dibuat secara berkelompok sama ada menerusi perisytiharan rasmi atau secara senyap yang dilakukan di setiap cawangan dan kampung sejak 2010 lagi.
"Ia turut digerakkan oleh bekas ahli Pas tegar dan penyokong kuat parti itu yang menubuhkan Majlis Selamat Tinggal Pas (MSTP) bagi mengukuhkan jentera mereka sendiri untuk menarik lebih ramai ahli Pas menyertai UMNO," katanya berucap pada Program Himpunan Selamat Tinggal Pas di Kampung Kandis di sini malam tadi.
Turut berceramah ialah aktivis dan bekas penyokong tegar Pas yang juga penulis buku Kafirkah Aku?, C. N. Al-Afghani; bekas Timbalan Ketua Keselamatan Pas negeri, Shaidi Husin dan aktivis Ustaz Muda Membela Agama dan Tanah Air (Ummati), Mohd. Syamsul Mohd. Yusoff al-Hafiz.
Menurut Zawawi, penyertaan kumpulan itu turut memberi kekuatan kepada UMNO apabila mereka secara sukarela tampil sebagai penceramah bebas bagi memberi penjelasan terperinci kepada rakyat mengenai pelbagai isu dan kepincangan kepimpinan Pas.
"Pengalaman mereka berjuang bersama Pas sejak sekian lama banyak membantu mendedahkan pelbagai kepincangan kepimpinan, isu dalaman dan perjuangan parti itu untuk pengetahuan umum," katanya. - UTUSAN ONLINE
1MALAYSIA TOLAK FITNAH, TOLAK PKR, DAP DAN PAS, SELAMATKAN MALAYSIA DARI PAKATAN. U ULANG SOALAN, I SAMAN YOU. JANGAN PERCAYA PAKATAN.
 

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2013 03:37 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Jan 2013 03:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Sidang Media R - royalti <b>kelantan</b>.com

Posted: 26 Oct 2012 01:57 AM PDT

Selamat Hari Raya Aidiladha, maaf zahir dan batin buat semua rakan-rakan wartawan yg banyak menolong kami.Jutaan terima kasih diucapkan.

# Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas ke Kelantan (ROYALTI) atau lebih dikenali dgn R menganjurkan majlis Korban Perdana anjuran R yang dilaksanakan di 7 DUN@ lokasi serentak seluruh Kelantan. Iaitu di Bukit Bunga, Jeli. Limbongan dan Gaal, Pasir Puteh. Tawang, Bachok. Pasir Tumboh, Kubang Kerian. Cempaka, Pengkalan Chepa. Bukit Tuku, Rantau Panjang.

Ia melibatkan seluruh Aktivis-Aktivis R dan rakyat yang memerlukan di lokasi berkenaan.Program ini dianjurkan bagi mengeratkan hubungan silaturahim dikalangan Aktivis-Aktivis R dengan masyarakat setempat.

Disamping itu pihak NGO R juga mengadakan kempen penerangan berkenaan tuntutan Royalti Kelantan yang kini berjumlah lebih RM10.4 billion.Inisiatif ini diambil kerana pada waktu dimana anak-anak perantau balik ke kampung-kampung berjumpa dengan keluarga dan sanak saudara. Moga dengan itu mereka dapat bersama-sama menyertai NGO R.

Program dirasmikan oleh YB Dr Nik Mazian, ADUN Gaal, Pasir Puteh.Pada Raya Aidilfitri yang lepas pihak NGO R telah mengedarkan lebih 200,000 sampul duit raya yang grafiknya menerangkan usaha tuntutan Royalti dan pada masa yang sama pihak kami mencetak kempen bagi membantu sumbangan derma Lebuhraya Rakyat: Kuala Krai – Kota Bharu.

Lebuhraya merupakan indikator penting kepada pembangunan Negeri. Kepentingan Lebuhraya dapat dirasai terutamanya musim perayaan, dimana semua Anak Perantau balik ke kampung-kampung berhari raya.Contoh terbaik jalanraya sedia ada Gua Musang – KB sesak teruk sewaktu perantauan balik berhari raya setiap tahun. Jalan itu adalah yang terburuk, kelas F seperti yang dilaporkan JKR dan capai tahap kapasiti penuh pada tahun 1986 lagi. Pendiskriminasian ini terus berlaku hingga sekarang yang sudah cecah 26 tahun berlalu. Walaupun bajet telah diluluskan pada tahun 1986, RMK 5 dan pada RMK9 tetapi bajet tersebut ditarik balik.

Janji hanya tinggal janji sebab politik sempit Kerajaan Pusat yang mengenepikan aspirasi rakyat Kelantan.Sekiranya bayaran Royalti dapat pada tahun ini, perkara pertama yang NGO R syorkan kepada Kerajaan Negeri ialah membina Lebuhraya Rakyat Kota Bharu-Gua Musang.

Moga dengan tibanya Aidiladha, para pemimpin politik Negara dapat mengenepikan sentimen politik dan utamakan rakyat. Berikan hak kami untuk mendapat ROYALTI dan LEBUHRAYA.Sekian, terima kasih.

ALLAHUAKBAR!

Mohd Asri Abdullah
Zahhari Mohd Sidek
PENGARAH PROGRAM KORBAN PERDANA ANJURAN R 1433H.
Daripada Syam Ghaz Setiausaha R

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2013 03:36 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2013 03:25 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Perigi Timur: [FOTO] Kehadiran Tun M <b>Di Kelantan</b> Beri Tamparan <b>...</b>

Posted: 09 Mar 2013 06:11 AM PST

Kehadiran di luar jangkaan pada Majlis Perhimpunan Orang Kelantan Naik Angin yang telah berlangsung petang tadi di di Padang Sek.Men.Panglima Raja,Lemal,Pasir Mas.Kelantan. Hampir 20 ribu rakyat Kelantan hadir  memberi sokongan kepada kehadiran mantan Perdana Menteri Malaysia. 
Turut bersama hadir Idola rakyat Malaysia iaitu Ayahada Tun M & isteri Tun Siti Hasmah. Turut serta ialah YB Datuk Zulkifli Nordin dan YB Datuk Ibrahim Ali, Ahli Parlimen Pasir Mas. Ternyata orang Kelantan benar-benar naik angin dah untuk TAKIR dan TUKAR Rejim Pas Kelantan.
Kedengaran di sebelah pihak hijau pemimpin mereka ternganga mulut melihat ribuan rakyat Kelantan memberi sokongan yang tak berbelah bagi kepada Tun M dan pemimpin Umno yang lain. Tak perlu cerita panjang tetapi lihat bukti dari foto-foto di bawah dan tak perlu berkata apa-apa.
Nampaknya suasana kebangkitan rakyat Kelantan ini mungkin menjadikan Nik Aziz dengan Husam Jamnapari tidak boleh tidur lena malam ni. Barangkali terbayang-bayang di mata mereka berdua keramaian rakyat Kelantan yang hadir bersama Tun M .

Perigi Timur: [VIDEO] Kerana Tok Guru Calon Pas <b>Gaal</b> Sudah <b>...</b>

Posted: 11 Mar 2013 07:31 AM PDT


Bila UMNO/BN yang bagi dikatakan rasuah bila Pas yang bagi dinamakan sedekah, bermati -matian penganut ajaran agama Pas cuba menghalalkan perbuatan haram pemimpin mereka. 
Mana pergi surah & hadis tentang rasuah wahai penganut ajaran Pas yang selama ini dok berteriak sentiasa nak kenakan UMNO/BN, apakah dalam ajaran Pas rasuah sudah halal sejak berkahwin dengan kapir harbi dap. 
Lihatlah sendiri Menteri Besar Kelantan ini yang selama ini bertopengkan Islam tetapi mengamalkan "sogokan" bagi membeli undi. 
Ini bukan fitnah seperti pemimpin ajaran agama Pas selalu buat. Ini adalah fakta sudah terpampang bukti  depan mata, bertaubatlah wahai penganut Pas balik lah kepangkal jalan sesungguhnya Allah menerima akan taubat hambanya . 
Hari ini, tuduhan yang dilontarkan penyokong-penyokong PAS terkena pada pihak mereka sendiri apabila sebuah video yang menunjukkan bakal calon PAS di DUN Gaal membayar wang bernilai RM50 kepada peserta-peserta konvoi PAS tersebar di Youtube. 
Apa nak dihairankan kalau tok guru Pas boleh bagi derma a.k.a rasuah kepada orang Asli  semasa PRK Galas. Maka apa yang dilakukan oleh yb Pas ni bagi mereka betul dan tiada salah kerana Pas itu Islam, Islam itu Pas.

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Mar 2013 06:28 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

IPOH MALAY: Perubahan Iklim Beri Kesan <b>Di Kelantan</b>

Posted: 26 Feb 2013 04:36 AM PST

Majoriti rakyat Malaysia kurang peka dengan cuaca. Apatah lagi menilai perubahan iklim yang semakin heboh diperkatakan.

Bukti perubahan iklim kini memberi dampak kepada negara ini. Berdasarkan imej di bawah, adalah di luar kebiasaan untuk taburan hujan menjadi sebegitu tinggi dalam bulan yang sepatutnya dikategorikan sebagai bulan yang paling rendah taburan hujan di Kelantan.

Namun apa yang berlaku, sama-salah kita fikirkan.

KOTA BHARU 26 Feb. - Sembilan sekolah di Kelantan di sekitar Rantau Panjang akan ditutup esok akibat banjir yang turut melanda beberapa jajahan di negeri itu. Pengarah Jabatan Pelajaran Kelantan, Hussain...
BESUT 26 Feb. - Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung La di Hulu Besut di sini terpaksa ditutup hari ini berikutan ramai pelajar dan gurunya tidak dapat hadir ke sekolah ekoran beberapa jalan ke sekolah itu dinaiki...

PASIR PUTEH 26 Feb. - Sebanyak 20 penduduk Kampung Daram Buaya, Gaal di sini terpaksa dipindahkan malam tadi selepas kediaman mereka ditenggelami banjir. Jurucakap Balai Bomba dan Penyelamat Pasir Puteh...

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2013 03:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG KELANTAN: 03 <b>di gaal kelantan</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Feb 2013 03:41 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Cina Pun Melarat Kalau PAS Memerintah | MYKMU.NET: DEMI <b>...</b>

Posted: 10 Feb 2013 04:45 AM PST

February 10, 2013   ·   7 Comments

3 BERADIK

NASIB 3 beradik berbangsa Cina di Kelantan yang menetap dalam keadaan daif seperti dilapurkan media hari ini membuktikan satu perkara yang sering rakyat Malaysia ini terlepas pandang – PAS memang parti pembawa sial, kekufuran dan kepapaan.

Kelantan adalah negeri yang diperintah PAS selama 22 tahun.

Penulis jarang jumpa orang cina melarat.  Bangsa cina di Malaysia ini biasanya diketahui sebagai bangsa yang senang dan mewah, paling cikai pun sederhana hidupnya.  Kalau ada melarat sekalipun, kehidupan mereka dibantu komuniti cina dan persatuan-persatuan tertentu yang bersepah-sepah.

Malah kaum cina boleh hidup di negara miskin seperti Papua New Guinea pun, membuktikan ketabahan bangsa ini dalam menyesuaikan diri dan bertahan dimana sahaja mereka berada, sehinggakan dalam beberapa keadaan, orang cina dan kekuatan ekonomi mereka seolah-olah imun dari krisis.

Tapi penulis tak sangka, macam mana tabah dan hebat pun orang cina menguruskan ekonomi, ada segelintir dari mereka kalah dan tumpas kepada polisi membangkrapkan negeri yang diamalkan PAS Kelantan, seterusnya menyebabkan mereka hidup dalam belenggu kemiskinan.

Bukan ramai mana pun orang cina di Kelantan sebab negeri itu hampir 100% melayu, tapi yang sedikit itupun merempat juga.

Dahlah peluang ekonomi di negeri tersebut begitu kecil, harap pelancung yang datang bertandang dalam perjalanan ke Thailand sahajalah untuk membantu menaikkan ekonomi negeri tersebut, sedikit yang ada pun, tidak memberi peluang kepada ramai orang untuk berkongsi, hanya kepada kroni-kroni PAS sahaja.

Dalam masa yang sama, Kota Bharu dikompangkan sebagai Bandaraya Islam, bila ada yang melarat, tak pasal-pasal Islam dikaitkan pulak, walhal semuanya salah polisi pentadbiran Nik Aziz dan PAS.

Penulis mendengar, semua ini ada kaitan dengan diskriminasi terhadap bangsa lain yang diamalkan PAS secara meluas di negeri tersebut.

Semangat toleransi antara kaum berlainan hampir tidak wujud di Kelantan sehinggakan bila mengundi pun PAS lebih sanggup mengarahkan ahlinya mengundi calon UMNO dari calon bukan Islam PKR atau DAP (ADUN Gaal dari PAS, Datuk Dr Nik Mazian Nik Mohamad).

Jadi sempena Tahun Baru Cina ini kaum cina harap renungkanlah nasib yang menimpa bangsa anda yang melarat dibawah pemerintahan PAS.  Itu baru di Kelantan, bayangkan sahajalah kalau puak ini diberi peluang di peringkat persekutuan.

Jangan ingat PAS ini bertoleransi hanya kerana ada patung Buddha besar di Tumpat, itu bukan untuk orang cina, tapi orang siam!!

By


di negeri kelantan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri kelantan - Google Blog Search


TAN-TAN & PAN PAN DUA <b>NEGERI</b> MELAYU YANG SERING <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 20 Oct 2013 05:50 PM PDT


TAN-TAN & PAN PAN DUA NEGERI MELAYU YANG SERING DI LUPAKAN

Semenanjung Malaysia ini pernah menyaksikan pelbagai kerajaan pernah wujud hinggalah sekarang. Sehingga 1957 terdapat dua belas negeri yang berlainan wujud di semenanjung. Sejarah 12 negeri ini cukup panjang untuk dikaji dan diselidik secara individu. Suatu masa dahulu, semenanjung ini juga pernah wujud pelbagai negeri dan sering dilawati oleh wakil-wakil dari Istana China. Namun, pengkaji tempatan gemar merujuk kepada Chih Tu dan Cheih Cha, dan sering melupakan tentang Tan Tan dan Pan Pan.
Tan Tan pernah kami terbitkan di pautan ini. Perspektif artikel tersebut ditulis berdasarkan kepada pandangan Prof. Slamet Mulyana, seorang sejarahwan Belanda berbangsa Indonesia. Artikel tersebut menyimpulkan bahawa Tan Tan ini terletak di Tendong, satu daerah dalam jajahan Pasir Mas di Kelantan. Slamet Mulyana menjustifikasikan Tendong sebagai Tan Tan berdasarkan kedudukan Tendong di arah Barat Daya Telemong di Terengganu yang pada hematnya sama dengan To lo mo seperti mana yang tercatat dalam rekod China. Kali ini kami sampaikan satu lagi maklumat tentang Tan Tan menerusi perkspektif yang berbeza dan juga lebih tepat berbanding dengan pandangan dalam artikel kami yang terdahulu.
Menurut Paul Wheatly yang menterjemah rekod China yang bertajuk Tung Tien, Tan Tan ini buat pertama kali muncul dalam rekod China semasa pemerintahan Dinasti Sui dan terletak di arah Barat Daya To lo mo. Wheatly menyatakan bahawa To Lo Mo ini sama dengan Taruma sebuah kerajaan kuno di Jawa yang kini menjadi Jakarta.
Bedasarkan Tung Tien, Tan Tan ini digambarkan mempunyai struktur pentadbiran yang kompleks dengan mempunyai raja yang dikenali sebagai Sha Li dan Sha Li yang memerintah pada waktu itu bernama Shih ling chia. Ibu Kota Tan Tan mempunyai 20,000 keluarga dan rajanya agak sibuk kerana setiap hari baginda mempunyai dua sesi bertemu dengan rakyat iaitu pada waktu pagi dan petang. Baginda mempunyai 8 orang menteri yang dikenali sebagai Pa Tso yang terdiri daripada Brahman. Hasil negeri ini adalah emas, perak, kayu putih, kayu sapan dan buah pinang. Tanaman ruji adalah padi, manakala haiwan peliharaan adalah rusa, kambing, babi, gagak, angsa, itik, musang dan kijang. Burungnya pula terdiri daripada burung kenyalang dan merak.
Dari gambaran ini kita boleh bayangkan bahawa Tan Tan ini sebuah negeri yang makmur dan kaya, kerana itu ianya menarik perhatian pedagang China untuk singgah. Namun, tiada rekod menunjukkan Tan Tan menghantar perwakilan ke China.
Menjadi hal yang menarik untuk diperhatikan adalah mengenai lokasi Tan Tan yang sebenar. Mengikut Paul Wheatly berdasarkan inskripsi dari China, Tan Tan berkait rapat dengan Chih Tu kerana mereka berada di laluan dari laut selatan. Lokasi Chih Tu telah kita kenal pasti iaitu terletak di Pantai Timur Semenanjug di sekitar lembangan Sungai Kelantan manakala Tan Tan berkedudukan sedikit ke selatan di Kuala berkemungkinan di Besut atau di Kuala Terengganu.
Justifkasi dari Whealty ini agak kemas kerana di Besut pernah wujud satu kerajaan yang besar, begitu juga Kuala Terengganu yang kini merupakan ibu negeri Terengganu.
Rekod China paling awal mencatatkan tentang kerajaan ini adalah Liang Shu pada bahagianFunan yang mengisahkan mengenai Kaundinya II yang menaiki takhta Funan. Kisahnya bermula apabila Funan tiada pengganti setelah kematian Chu Chan Tan. Kaundinya telah dilantik menjadi pengganti Raja Funan itu. Kaundinya ini juga merupakan seorang Brahman dari India dan dalam perjalanan beliau ke Funan beliau telah singgah di Pan Pan. Beginilah nama Pan Pan timbul dalam rekod China.
Mengikut pembacaan kami, nama Pan Pan ini dalam bahasa Sanskrit sinonim dengan Tambralingga dan hal ini banyak dibicarakan. Kami juga pernah menyatakan hal ini dalam artikel-artikel terdahulu semasa kami membuat penghuraian mengenai kerajaan Funan dan Champa. Namun, kali ini kita melihat Pan Pan dari sudut rekod China.
Liang Shu adalah catatan pertama yang merekod tentang Pan Pan. Namun setelah itu Pan Pan ini mempunyai bahagian khusus dalam Liang Shu setelah mereka mula menghantar delegasi ke Istana China pada tahun 424 – 453, 454-456, 457-464, 527, 529, dan 534. Selain dari itu, satu lagi rekod China juga mencatatkan kedatangan delegasi dari Pan Pan pada tahun 532 iaitu Nan Shih.
Setelah itu, nama Pan Pan ini timbul dalam rekod-rekod China yang berlainan. Rekod daripada Ma Tuan Lin dalam Wen hsien Tung Kao menghuraikan Pan Pan dengan jelas. Ma Tuan Lin menyatakan Kerajaan Pan Pan memulakan hubungan dengan China semasa pemerintahan Dinasti Liang (502 – 557), namun Wheatly menyatakan ianya bermula lebih awal lagi iaitu pada tahun 424. Kerajaan ini digambarkan sebagai sebuah kerajaan yang kuat dan mewah. Rakyatnya hidup aman dan damai serta mempunyai kelengkapan tentera yang mencukupi serta mempunyai produk makanan yang unik.
Dari catatan Ma Tuan Lin ini, Wheatly menyimpulkan bahawa Pan Pan terletak di kawasan Pantai Timur semenanjung atau lebih tepat di kawasan segenting kra berhadapan dengan Champa dan dipisahkan oleh Teluk Siam. Pan Pan ini mempunyai perkaitan rapat dengan Patani kerana ibu negeri Patani sewaktu kegemilangannya terletak di kawasan Segenting Kra.
Tan Tan dan Pan Pan adalah nama China. Namun kita yakin nama Melayu bagi dua negeri ini adalah Terengganu (Tan Tan) dan Patani (Pan Pan). Terengganu adalah sebuah negeri dalam persekutuan Malaysia manakala Patani berada di bawah Thailand (Siam).
Tan Tan dan Chih Tu membuka lembaran sejarah bahawa negeri-negeri Pantai Timur Semenanjung mempunyai sejarah yang panjang dan unik. Pan Pan pula membuka pintu untuk kita teliti kegemilangan Bangsa Melayu. Apa yang pasti, kenapa sejarah negeri-negeri Pantai Timur tidak begitu menonjol dalam pengisahan sejarah Malaysia. Kita banyak mempelajari tentang sejarah Melaka, Johor dan Perak serta Pulau Pinang. Kenapa kita kurang mengetahui tentang sejarah negeri Kelantan, Terengganu, Pahang, Sarawak serta Sabah. Mungkinkah ada agenda tersembunyi?
 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved