ads

Ahad, 1 Julai 2012

03 di dabong - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

03 di dabong - Google Blog Search


BaCk PacKEr <b>Di</b> KeLAntan, ThaILaND, dan <b>DaBOng</b>...

Posted: 23 Dec 2008 06:22 AM PST

'Malaysia is our biggest biology class.Nothing is better then experiencing it live our of the classroom.With 1 world Heritage sites and score of "the big Nature Parks, just follow your desives and Don`t forget to bring you teacher, family and all friend."

mintak maaf kepada kwn2 pengembara psl up lmbt sgt story ni, a lot work to do..erm.story start bl s`org hamba allh ni suggest before 2day the realisasi kn program ni..so smu setuju tnp byk soal plak tu..hu2..on je..
discus2 bl tiket time nk grk, so hr khamis aku dan zapot berlari-lari dlm putra kt k.l sentarl 2 nk beli tiket g wakaf baru nsb baik ade..fuh lega..pas2 abg din plak xsempat nk dtg dr bndr tsk sltn, lg la mslh cuak gak time 2 japg aku n zapot je g..erm hampeh..nsb takdir yg menentukan abg.din tlh ready di kajang..lega..tahniah abg.din..he2..
kt org nek Keretapi Ekspres Wau
koc 42
sit 17d,c.18d
mula la pengembaraan kt org, tido 5 minit bgn,tido bgn mcm 2 la smpi wakaf baru..hu2..tp sblm 2 merat tempat kt org singgah.erm.sp2 yg nek krtpi g kltn jgn lp SINGGAH GEMAS psl nc lmk kt c2 sedap n ssh nk cr jual kt stesen gemas jek, so all backpacker gemas kn singgah br ckp syarat..dr c2 krtpi akn bertukar lndsn mhl k`arh timur plak..krtpi pn bergerak la menuju klntn,, singgah di mentakap,kuala krau,jerantot,merapoh,gua musang,byk ag la aku pn dh x igt psl lm sgt simpan..hu2..bkn ktorg je kaki rekreasi dlm train 2 rmi ag..smpi je gua musang fuh rmi je dk2 trn ktc2 psl nk jelawang.erm.bl dh bosan duduk mula la aku n abg.din wak keje..ha2. dr dpn kepala keretapi smpi lah gerabak blkg skali kt org jalan best mcm2 org dpt tgk, ade yg tido ggt jari la, yg mcm cacing, kepala kt bwh kaki kt ats la,tido dlm selimut sm2 lah..he2..cm la..aku senyum jek time tuh..tp are a personal pny gerabak dhla wangi eksktif plak tu..masyuk tu..RnR kt org kt kafe..he2 ktc2 la masing2 jd peramah ade sj je yg berbual dgn kt org, nmpk plik kot..ha2 whatever..jln pny jln, sembang pny sembang, pejam celik akhirnya tepat kul 1.00 pm smpilah kt org kt wakaf baru..wakaf baru hari jumaat pagi da pasar ktc2 peminat bundle leh p tgk mmg terbaik brg, psl kt k.l or mn2 xde cm kt kltn..psl aku dpt brg mhl tp murah kt klntn..hu2..jgn lp singgah k..
kt org pn jln lah dr stesen krtpi smpi ympt tgu bus..nek bus City Liner KB.naiklah smpi kb trn..kt org pn jln2 la kt klntn tmpt yg kt org g ;-
pasar besar siti khadijah : kt sni msyrkt tmpt2 berdagang hasil bumi sayur,
herba, bhn mentah, cm2 ag la.penjual pn comey2
nk cr jodoh ok kot..he2..
Tambatan Di Raja : ni dl gnrsi tua klntn ckp tmpt pelabuhan kapal
sultan klntn klu nk g mn2..
Muzium Perang ; byk ag muzium yg kt org p, muziam ni ade
peralatan lm, kipas flight, meriam
bank pitis ; tempat org kltn dl simpa wang, thn 1886 xslp la
msyrkt klntn dh da wang sndri..erm..
istana istiadat, pusat kraftangan, padang merdeka..byk ag ha lp plak smbil jln kt org mkn sotong kering yg di bakar dan da sos utk di cicah best tuh..
pas2 perut msng2 dh lapar singgah la kt kdi mamat ni, mkn la pe yg ade, berknlan plak cok cek deal..deal pe tguuuuuuuu...hik2.abs mkn kt org pn merayau la mncr tmpt nk beradu psl mlm ni nk g jln2 ag nih.isi ms jgn x isi..then dptlah kb back packer rmi gile kwn2 kt dr luar ade dr canada, england, australia, ireland, new zealnd so kt org lpk2 la dpn tv, da meja dpn 2 kt org sembang la, tkr2 pendapt. sgt menarik.try la nnt..

tepat jam 6.30pm ktorg pn kuarla g "pcb" pantai cahaya bulan.ktsne klu ptg best gile, anginnye xpnh nk slow,,hu2 pas2 pe ag pekena ketam,hotdog,kopok, udang, fish ball yg disalut tepung.sedap sos die..
then kt org g Wakaf che yeh plak...
abs melancong wakf che yeh cr2 brg...kt org g mkn burger yg dorg kt plg sedap kt area kota bharu..dpt cr n rs..erm..no bad...

sok nye pg2 ag dh kuar dr blk, g cr guide yg nk bwk msk thai golok, tgu2 pny tgu kt 5 jam gak la..igt klu tgu ayam jantan berterlur kuar skit la kot..ha2..whatever..jmp je guide 2 trs je g golok...msk je kn tggl i.c, pas2 cuak beb die pny askar ade je pgg senapang, dlm kpla otak aku, pakdin n pot ni klu kn tembak masak ni..huh2..xtenteram gile..sampai lah dpt kuar..fuh lega.rzki dpt gak la blaja bhs thai skit cthnye...Rok Keng,KOp Kun,Sawadicap,Peh Nain,PAi Kon,Ngen MAipo byk ag lp dh....
lpk2 jap kt rantau then blk g amik train kt pasir mas nk g dabung..tiket abis plak..erm..mcm2 hal..terpaksa la melompat, lompat sni, lompat sne..ha2..smpi la kantoi dgn inspektor train 2..double byr tau...nsb bdn la...
then dlm kul 11pm cm2 smpi lah d dabung dh da guide yg tgu deal dgn penyimpan brg2 klasik dan warisan lama pasir mas ( org ni wk2 pameran keris d muzium negara hr 2 die terlibat )..kwn die pn amik kt org bwk g minum2 n ajk g cr bahan kt gua ikan dlm kul 1 pg cm 2 la ditemankn oleh seorg aji yg muka die pn agak bersih dan bercahaya taw..org tua ni guide sultan naik stong ayam dl..senior pd arwah uncle baha ag...knowledge xcy cite la berkepok dlm poket die, dr dunia luar smpi lah dunia yg dlm2 ni...

ok lah ps2 pak aji ni bwk msk gua pg2 buta, die pn stat la cite sej gua 2..cite pny cite smpi kuar then die ckp nk blk umah..igt nk ajk kt org sm, dn2 plak die suh kt org tido kt c2..pe ag laju gak l ajantung time 2..ha2..abis lenjan jela kn..

sok pg dorg ni dtg blk, bwk kt org g stong ayam..tp kt org malas dan melpak jela kt puncak air terjun kem baha smpi ptg..mmg bestn la kn kt peak of waterfall 2...dh xigt pape dh..ale2 lp plak yg train kt org mlm 2 blk k.l..hu2..
tp sebelum blk Halim dabong ni bwk kt org p bird watching jap nk tau brg pe kt org dt tgk jap ek...
antarnya yela pet ling,serindit,duris lener,merbah tanduk hitam,chandek pipi merah,pipit bukit,murai,murai batu,murai ngri china,mata hitam,putih,merbah haji, tupah puteri dan ade ag aku pn dh xigt lm sgt smpn cite ni..huk2.pas2 kamera leh abis bateri plak...sory...
abs aktiviti 2 halim pn antr kt org g train..

then pulang lah kami ke k.l...

untuk yg berminat nk wat trip cmni kn, gua da wat skit costing la...
k.l-wakaf = rm28 (train)
wakaf-kb = rm1.40
makan = rm50 > 3 pax/3 day
`pcb' = rm30
pengkalan chepa-wakaf = rm20
Kb Backpacker = rm12.00 1pax
teksi rantau - rm32.oo
sampan = rm 2.oo
teksi pasr mas = rm20
pasr mas- dabong =rm7.00 + denda rm10
jelawang = rm2
dabong - k.l - rm25...

da ag tp sudah lp la kwn2...hu2..

ni lah cite aku dan rakan yg sk wat keje2 cmni...
xbyk tp blh la kongsi pengalaman...

yg mn tgk photo ni leh la tggl kn pesana xkire komen,support,cdgn atau pe je..thanks...

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved