ads

Jumaat, 27 Disember 2013

03 di pasir mas - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

03 di pasir mas - Google Blog Search


Aku Seorang Mama: Menghantar Pengantin <b>Di Pasir Mas</b>

Posted: 10 Nov 2013 09:05 PM PST

Bertarikh 18.10.2013, hari Jumaat, mengikuti konvoi menghantar pengantin ke Pasir Mas, Kelantan. Pengantin lelaki adalah anak sepupu abah, satu kampung & agak rapat. So, bab makan angin, kita follow jelah...Spt yg dijanji, kami just tunggu atas lebuhraya, so x berkumpul di kg abah. Kul 7 pagi dah kuar rumah...diberitahu awal2 yg majlis akad nikah akan berlangsung kul 11 pg. Seboleh2 mahu sampai sebagaimana yg dijanjikan...
Adik duk layan karaoke...siap baring kat riba mama.
Aiman dikerah duk depan bagi mengelak perbalahan berlaku...huhuhu. Gitu hah anak2 mama. Along x ikut.
Alhamdulillah selamat sampai dlm kul 10.30a.m di Masjid Kg. Pauh. Lagipun perjalanan agak smooth & x termakan jem...Dua beradik duk berlenggang kangkung...hahaha

Antara kereta yang mengikuti konvoi...semua sedara mara ...


Cik Long tolong pacak bunga telur dalam masjid...

Adik bad mood coz baru bangun tido...

Kami berehat seketika di sini...


Dua orang ni pun dok lama doh...


Pengantin lelaki segak bergaya...kami melangkah sambil berselawat...

Pengantin perempuan berpurdah moden...

Pengantin lelaki sedia diakad nikah. Dengan sekali lafaz, maka tertanggunglah keatas kamu seorang isteri...

Kami cop meja makan dulu...Almaklum lapo bangat. Bawa bekal roti jer dlm kete...Acara akad nikah adalah rumah sedara kat sebelah rumah pengantin
Adik ceria...Nie rumah pengantin...

Kami berdua x lepaskan peluang

Bertiga...Eva baju coklat gelap tu x lama lg naik pelamin gak...lawannya pun org kelate...org machang...






Lauk nie yg paling laku...simple & jarang2 disediakan dikenduri kahwin. Sayur campur, panas2 lagi, lawan ngan ayam goreng kunyit...campur dengan perut lapor...

Hidangan mama...Kuih ijau putih tu adalah tepung pelita yg dimodenkan...biasa letak dlm daun pisang yg dibentukkan. 
Best sgt pelita x menyala ni coz x terlalu manis. Siap sorang2 ambik sorang satu bawa balik kat kereta, padahal kat situ dah makan 2-3 sorang...Ingat pesan UAI, jgn bawa balik makanan yg terhidang tanpa pengetahuan tuan rumah, so sepupu abah hok ringan mulut, tanya mok pengantin , royat hah masing2 pakat nk ambik sorang satu...so mok pengantin dok kang nak kata x blh...hahahaha. Apalagi, pakat angkut hah...

Pengantin versi lama...huhuhu

Adik bersama pengantin perempuan, duk tukar pakaian lain lak...
Kami x sempat nak tengok naik pelamin coz waktu tu dah hampir kul 1, almaklum kena solat Jumaat & nk follow Cik Long agihkan kad jemputan lak...

Berhenti di Masjid Beijing, Rantau Panjang utk muslimin Solat Jumaat...

Ada kedai kat bhgn depan masjid, sempat gak adik beli makanan ringan kat sini.

Isk bertuah punya anak teruna mama nie, time nie dah bunyi azan, tp still berlegar kat bazar nie...

Kami lepak di gerai makan bersebelahan masjid (kedai nie tutup)

Lepas kaum lelaki solat Jumaat, kita masuk pintu 2 & berhenti di surau tepi rumah mak kpd Cik Yan bg kaum prmpn solat Zuhur. Mmg kami dah biasa berhenti solat di surau nie...Selesai semua, terus ke Pekan Rantau Panjang...

Kita terjah pulut ayam dulu...Biasa x pernah sempat makan ini pulut...Siap kena beratur tu, so booking 3 bukus & janji ambik setengah jam kemudian...
Seperti yg dirancang, mama nak jejak kedai corelle coz ada benda nak beli...so kita just singgah kedai yg sederet ngan MYDIN. Area Maybank pun byk kedai camni, tp nak kejar masa, masuk jer kedai yg terdekat...

Kuatkan iman, just ambik satu mangkuk lauk & jug air kaca yg pendek...huhuhu. Pejam mata jelah tgk yg kiut miut...xleh duk lama2 kedai nie, jom kita gie beli lodcin lak....

Berebut ngan Cik Long nak beli lodcin...Mmg wajib beli kat mek (Mak Cik Yan). Cik Long pun dah kenal ngan Mek, so mudah nak suruh dia kirim ke dia lain kali...
Adik & Aiman duk tunggu aiskrim baba. Benda wajib beli bila datang sini...
Perhati bangunan kat belakang tu, ada surau, kat bawah surau tu ada org jual pakaian. Kat situ hah aiman beli seluar track T90, mmg murah dari kedai lain. Siap rembat 2 helai, x sempat nak ambik gambo time dalam kedai tu...kakak2 kedai situ duk melayan perangai aiman yg giler2...huhu. Angah lak mula buat muka masam coz seluar dia punye x ada size kat situ.... so jejak kedai lain lak...tp hage x dpt semurah kedai td...huhuhu

Abah mengidam benda alah nie...

Lepas penat soping di Pekan RP, kita ke rumah kakak sulong Ayah Long di Machang utk agihkan kad jemputan Eva.

Dari Machang ke Darau, Besut - singgah rumak keluarga Ayah Long. Terus solat jamak di situ...Seterusnya, berhenti di Sg Tong utk bagi kad kepada kwn Eva...namanya B.

aiman duk kusyuk tengok Kak B nak tebar roti canai. 

Ramai penonton duk mengaksikan aksi kak B tebor roti canai. Diberitahu ayah B, mlm tu merupakan mlm perasmian kedai roti canai mereka. Time kami singgah nie, tgl brp keping jer lg roti tu, so jadi rezki kami...Blh tahan gok hah roti nie. Ayah B royat yg B nie yg sungguh nak tebar roti canai.Sebelum nie B keje ngan pok sedara dia kat kedai makan di Kuantan. Mungkin mari minat dari situ nak buka kedai roti canai...moga terus maju...
Sebelah sana ada lemang panas2. Mama & Cik Long beli gok sebatang dua, plan asal blh buat breakfast esok. Tp dok dang pagi esok, sapa rumah pakat belah, terus makan...nie eno punya keje...huhuhu

Ini cenderahati yg dapat di Pasir Mas. Beso hah balang hok tinggi tu...Molek buat perhiasan. Mama blh satu set, abah satu set...hok tuala kiut dlm bekas tu, budak2 yg dapat...
Panjang umur kita nganto Eva di Machang lak....INSYAALLAH

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

BLOG KELANTAN

Copyright 2010 All Rights Reserved